Indeks odchudzicsieKarkówka na grilla marynata gotowaKarkówka cielęca PrzepisyKarkówka - prosta marynataKarkówka przepsKarkówka duszonakarkówka MakłowiczKarkówka marynowanakarków JudymaKarkówka po cygańskuKarkówka w sosie
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • blondiii.pev.pl
  •  

    odchudzicsie

      Wojtek Piszczek wrote:


    50pln. Niestety, cudów nie ma. Jeżeli w sklepie kilogram karkówki bez
    kosci to koszt circa 17 zł, to co musi być w kiełbasie za 7 zł?


    Znajomy mi mówił, że jak jego kolega, który kiedyś pracował w masarni,
    włączał rano maszynę, to pierwsze parę kilo szło ze szczurów :)



    Pan Wojtek Piszczek napisał:


    | Niestety, cudów nie ma. Jeżeli w sklepie kilogram karkówki bez
    | kosci to koszt circa 17 zł, to co musi być w kiełbasie za 7 zł?

    | Znajomy mi mówił, że jak jego kolega, który kiedyś pracował w masarni,
    | włączał rano maszynę, to pierwsze parę kilo szło ze szczurów :)

    Wygląda na to, że sporo ludzi zna tego znajomego :) Nie nazywa on się
    Urban L. Egend?


    Nie, Urban L. Egend to nazywa się kumpel tego kolegi znajomego.



    doslaw w <news:g21638$r4f$1@inews.gazeta.pl>:


    w jednym pokoju 25


    22


    w drugim 26


    22


    outside w cieniu 28


    Kiedyś trza kości nagrzać, byle nie za długo, ale 28 w cieniu podczas
    konsumowania karkówki z grilla popijanej schłodzonym odpowiednio piwem może
    być.

    W kiblu też 22, a w samochodzie po 5 minutach również 22


    i tak przez najblize 2 tyg
    no ja sie chyba pochlastam


    I tak do zimy.



    Użytkownik szafran napisał:

    No a ja inaczej. Wędliny są rzeczywiście jakieś takie syfiaste, albo
    kosztują 80 zł za kilo, więc z nich właściwie zrezygnowałem. Już wolę
    raz na jakiś czas wrzucić pół kilo karkówki na patelnię,


    Karkówka to syf. Tłuste mięso i smierdzi!

    albo pociąć
    kawałek kurczaka i wymiąchać z warzywami.


    Kurczak to syf, rozlazi sie w palcach i pelne jest paszy, mielonych
    kosci, bleeefuuujjjjj!!!

    Przy diecie całkowicie
    bezmięsnej robię się agresywny. :


    Jeśli miezo to już poledwiczka cieleca + wolowina jakas, to zmielic i
    robic hamburgery z przyprawami i tak smazyc. Ostatecznie robic
    polewdiczke smazona z warzywami...



    Tusk: Przyjmę propozycję objęcia urzędu premier..
    Z netu:

    "Komentatorzy polityczni nie mają wątpliwości. Dzięki bardzo dobremu
    wynikowi wyborczemu Platformy Obywatelskiej wkrótce znikną wszelkie
    różnice w poziomie życia Polaków i Irlandczyków. Polskę stać na cud
    gospodarczy! Tak jak obiecywał szef PO Donald Tusk, wkrótce w naszym
    kraju będziemy mieli irlandzkie zarobki, wprowadzone zostaną
    tamtejsze stawki podatkowe (z wyższą kwotą wolną od opodatkowania,
    wyższymi progami podatkowymi i 12-procentowym podatkiem CIT), a
    ziemniaki, cebula, jabłka, kurczaki, karkówka z kością i wątrobianka
    nie będą już drożały. Komentatorzy zagraniczni podejrzewają też, że
    z ulic polskich miast wkrótce zniknąć powinny czołgi i wozy
    opancerzone. I jak tu się nie cieszyć z wygranej Donalda Tuska?"



    Powyższe było trochę złośliwe, przepraszam. Mój przepis jest taki:
    Karkówkę z kością (!), nacieram rozgniecionym czosnkiem wymieszanym z solą
    kamienną. Posypuję świeżo i grubo zmielonym pieprzem i odstawiam na 1/2h do
    lodówki. Cebulę pokrojoną w drobną kostkę wrzucam na rozgrzany smalec następnie
    mięso posypane mąką obsmażam i podlewam szklanką bulionu. Wbijam termometr do
    pieczenia i wstawiam odkrytą (!) brytfankę do mocno rozgrzanego piekarnika
    (225oC). Piekę tak długo aż termometr pokaże odpowiednią dla wieprzowiny
    temperaturę. W trakcie pieczenia uzupełniam brytfankę gorącą wodą tak aby
    zakrywała dno ok 2cm. Co 10-15 min polewam mięso sosem z brytfanki. Do polewania
    używam takiej specjalnej "gruszki" do podlewania pieczeni. Niestety wiem, że
    trudno taką kupić w "zwykłych" sklepach. Nie używam termoobiegu, całkowicie
    zdaję się na wskazania termometru i jeszcze nigdy się nie zawiodłem.



    ja wekuję czesto z koniecznosci.Mieso typu karkowka czy szynka kroje na grube
    plastry ,krotko obsmazam na goracym tluszczu ,oczywiscie przyprawione,wkladam do
    sloikow z twistem,wlewam ze 2 łyzki wody,mozna przy chudym miesie przelozyc np
    plastrami boczku.Gotuje sie 3 dni,pierwszego dnia 1 godz,2go dnia pol godz,3go
    dnia 15 min.POdobnie postepuje z innymi potrawami z miesem.Wekuje gołabki juz
    przygotowane z sosem ,fasolke po bretonsku,kapustke kiszoną na gesto z
    pomidorkamii z biała kielbaska,flaczki,bigos,żoładki drobiowe ,golonkę nie do
    konca upieczona,z ktorej wyjmuje po obrobce kosci,wlewajac do sloika
    pozostalosci sosu z pieczeni.Wekuję tez smalec wlasnej produkcji........



    popisowe danie mojego meza - powtarzam przepis
    kotlety wieprzowe - schab lub karkowka, z koscia
    sol
    pieprz
    maka
    suszone owoce (sliwki, rodzynki, jablka, zurawinki)
    sok pomaranczowy/ wino
    troche wody
    cynamon, gozdziki,


    kotlety posypac sola i pieprzem, otoczyc w mace. Zbrazowic na tluszczu z obu
    stron.
    przelozyc do garnka, warstwa miesa, warstwa owocow -najlepszy jest wolnowar
    (slow-cooker)
    reszte przypraw wymieszac z woda i sokiem, polac miesko (plyn powinien przykryc
    miesko), dusic pod przykryciem ok 2 godzin.
    Mi najbardziej smakuje z ryzem.



    No więc ...
    osobiście jem wszystko, byle smaczne :-)
    mąż oczywiście człowiek mięsny, karkówka to chyba ulubiony rodzaj mięsa, do
    tego dobre surówki, i tu chyba pozostałabym przy swojej surówce z brokuł
    (brokuły, kukurydza, rzodkiewka, ogórek, jabłko zakrapiane majonezem, sól,
    pieprz, oregano).
    Co do teściowej to tak jak pisałam chude mięsko, bez żyłek, ości, kości itp.
    Nie koniecznie obiad wielodaniowy, a przynajmniej bez zupy, gdyż w tym zarówno
    mąż jak i teściowa się nie lubują.
    Może filety z łososia, pytanie na jaki sposób przyrządzone.
    Czy ww. surówka będzie pasowała do ryby?
    Jak przyrządzić karkówkę (nie kotlety)?
    Jeśli chodzi o przygotowanie to w kuchni próbuję ciągle czegoś nowego, więc
    raczej jestem w stanie przyrządzić prawie wszystko.:-)

    Postanowiłam do Was napisać, gdyż od 8 miesięcy codziennie gotuję obiady dla 3
    mężczyzn (mąż i dwóch synków :-)) i już po mału brakuje mi pomysłów na
    przygotowanie obiadu.

    Dzięki
    Jola

  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • frania1320.xlx.pl
  •