odchudzicsie
Cześć, "s68" <piotr.st@wp.pl. Masz klej? To cześć.
Jesli teza mialaby byc
prawdziwa to podobnie zabojczo dzialalaby kawa po irlandzku i
herbata z rumem
I łiski z kolą.
Kiedy komunisci mowili prawde ?
na Gestapo...
Daniel Zaremba wrote:
A już miałem nadzieję, że to kaczy.
http://tiny.pl/28x6
Kawa z kropelką rumu Jamajka i dwiema kroplami
śmietanki karmelowej zaparzona na tą okazję.
Niestety, to nie rządowy.
Muj borze, jakie to oryginalne. I jakie strasznie dowcipne. Z naciskiem na
strasznie. Uśmiałem się do rozpuku.
Irish coffee - do kielichów przepłukanych gorącą wodą wlać irlandzką
whisky , dodać łyżeczkę cukru , wlać mocną , gorącą kawę , dodać ubitą
śmietankę .
Lubię czasem do kawy ( do herbaty nie ) dodać łyżeczkę lub dwie
aromatycznego , dobrego rumu a kawa z koniakiem jakoś nie smakuje mi .
Gość portalu: Monika napisał(a):
> Witajcie,
> zamierzam zrobić biszkopt, z owocami i galaretką na agarze. Czy
galaretka
> wsiąknie mi w ciasto? Co mogę zrobić aby temu zapobiec?
> Z góry dziękuje za odpowiedźi :)
> Monia
wczoraj robilam 3 platy biszkoptu(30x30cm)
ja ten biszkopt polewam(mocna kawa,cytryna i aromat rumu)
jak nie masz dzieci moze byc normalny rum,
potem smaruje kremem?posypuje kawa i 2ga warstwa
to samo z 3cia,na to ukladam owoce i polewam juz prawie
zimna galaretka,
galaretke na agarze znam,ale mi nie odpowiada,
mhr-cs napisała:
> jezeli dodam do normalnego twarogu,
> zoltka,cukier,wanilie,rum itd.tak sie kiedys robilo,bylo cos
> wspanialego,
> wspaniala masa,po dodaniu soku cytryny,pomaranczy i zelatyny
> powstal wspanialy krem(oczywiscie nie tak tlusty jak maskapone)
> jak tym przeloze biszkopt nasaczony,u mnie kawa mocna,rum,cytryna
> cukier,to prawie jak TIRAMISU,
> mniej,mniej kalori,smakuje prawie albo lepiej jak niby prawdziwe
> teramisu
> ale to stara polska rezepta,
Masz na to źródła? I co znaczy "stara"? Moze to polskie spolszczenie tiramisu?
Kontakty kulinarne u nas od wieków sa...
krem na bazie budyniu, w kazdej ksiazce kucharskiej znajdziesz pod tytułem masa
budyniowo-maslana czy podobnym. Żóltka uciera się z cukrem i łyżką budyniu lub
mąki ziemniaczanej i zaparza mlekiem, a po ostudzeniu dodaje kakao, rum itd i
uciera z masłem. jeszcze bardziej dietetycznie wypadnie gotowy krem schwartau
lub delecta. jak z nich korzystam, to kupuję jakis waniliowy czy ajerkoniakowy
i sama dodaję kakao lub kawe, jest lepszy od gotowego kawowego/czekoladowego.
A ciasto orzechowe robię tak: 8 żółtek ucieram z 25 dag cukru, dodaję skórkę i
sok z jednej cytryny i 25 dag zmielonych orzechów (zmieszanych z 3 lyzkami
bulki tartej zeby nie zbijaly sie w grudy) oraz pianę z 8 białek.
nick: dar_83, dar
płeć: M
stan cywilny: wolny
rodzina: spora, niestety daleko
zawód/zajęcie: student
kraj/miasto, z którego piszę: Warszawa
ulubiona kuchnia narodowa: nie mam, ale bardzo lubie kuchnie dalekowschodnie
oraz te z poludnia europy - grecka, wloska. poza tym, ostatnio coraz
czesciej arabska. nie gardze polska :) odkrywam rosyjska
ulubione danie: zalezy od nastroju :) zwykle zgodnie z zasada: im wiecej
czosnku tym bardziej ulubione. roznie miesa + ryz/makaron/kuskus/kasze.
uwielbiam lasagne, czasem przychodzi wielka ochota na flaki
danie popisowe: chyba jeszcze nie ma ;)
czego nie jadam: hmmm
ulubiony napój bezalkoholowy: woda, sok marchwiowy, sok pomidorowy
ulubiony napój wysokoprocentowy: wino, piwo, gin... cala reszta. nie toleruje
rumu ;(
kawa/herbata: kawa
pora dziennej aktywności: bardzo zmienna
babeczkaa napisała:
> ale moje spostrzeżenie inne, w atlasie wyczytała, że można robić (proponują)
ti
> ramisu z żubrówką zamiast amareto czy rumu, ciekawe połączenie, hmmm
>
nie no, to juz idźmy na całość, żubrówka, serek homo i kawa inka. a zamiast
biszkoptów suchary beskidzkie:(
jak było w misiu - posyp oregano. co, nie masz oregano? to posyp majerankiem.
tiramisu - z biszkopcikami
mniammmmmm
Tiramisu
2 opakowania serka mascarpone
2 jajka
6 łyżek cukru pudru
opak. cukru waniliowego
2 opakowania biszkoptów podłużnych / lub dwa tortowe podkłady biszkoptowe
1 szklanki naparu z naturalnej kawy mielonej
4 łyżki rumu
starta gorzka czekolada i mielona kawa do posypania
Żółtka utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym
Dodać serek i zmiksować na jednolita masę, białka ubić na sztywna pianę i
delikatnie połączyć z masa serowa – nie miksować
Zaparzyć kawę (łyżka na szklankę), ostudzić połączyć z rumem
Biszkopty lub podkłady tortowe lekko nasączyć ostudzonym naparem z kawy i rumu.
Ułożyć pierwsza warstwę w szklanym naczyniu przykryć masa serowa , namoczyć
kolejna partie biszkoptów, przykryć masę.
Jeśli starczy produktów zrobić kolejna warstwę serową.
Na wierzch na biszkopty lub masę (zależy od ilości warstw) posypać starą gorzką
czekoladę zmieszaną z mieloną kawą.
Przykryć, wstawić do lodówki do schłodzenia na kilka godzin
Dzisiaj czytałam szkice z dziejów wsi podkrakowskiej na terenie, której jest
moje osiedle. Pierwsza wzmianka pochodzi z 1254 r. Ponieważ była wsią
dochodową, przez wieki przechodziła różne koleje, których nie będę tu
przytaczać.Może tylko," że 4 sierpnia 1683 tuż przed wtruszeniem pod Wiedeń w
Dąbiu przebywał król Jan III Sobieski. Król wsiadłszy na prom pod Zwierzyńcem
popłynął w dól rzeki do Dąbia, gdzie rajcy miejscy podjęli go uroczystym
obiadem, 16.VI.1787 przejeżdżał przez Dąbie król Stanisław August Poniatowski,
którego oprócz mieszkańców wsi witała delegacja Żydów z synagogi na Kazimierzu."
O albo może to: w XVI przybywały tu gamratki krakowskie, by w tutejszych
karczmach o wiele łatwiej zarobić na życie uprawianiem nierządu.
W XVIII w. było to ulubione miejsce majówek studentów krakowskich
4.II.1893 po raz pierwszy udzielono koncescji na otwarcie kawiarni na Dąbiu.
Według koncesji można było podawać "kawę ze śmietanką, kawę czarną, z rumem,
herbatę bez i z rumem, słodzoną cukrem".
Na początku XX w, przyłączono te tereny do Krakowa i założono posterunek
żandarmerii a oto motywacja:
"W Dąbiu jako gminie podmiejskiej jest bardzo wielu włóczęgów, zawadyaków
wałęsających się często bez roboty jedynie tylko dla tego, że mają wstręt do
pracy, a nadto oglądających się za lekkiem nabyciem cudzej własności".
To by było na tyle z wesołych dziejów, smutne w innym terminie. )))
Po kawie już nie ma śladu.
Dobra była.
Druga bedzie około podwieczorku.
Może wg tego przepisu?
Kawa z Malibu
Składniki:
• 30 ml rumu Malibu
• 150 ml gorącej kawy
• bita śmietana
Wlać rum do szklanki, dopełnić kawą i udekorować bitą śmietaną.
)) )) ))
wcale mnie nie zamęczasz :) wspominam sobie z największą przyjemnością i tyle,
a że czasami pustka w głowie kompletna to już inna historia :((
Tak jak piszesz - kupilismy rum i cygara :) no i jeszcze drewnianą maskę do
kolekcji - i jeszcze kawę i likier Marascquino - marzyła nam się "głowa" cukru -
ale nic takiego nie znaleźliśmy - w sumie wszystko były to groszowe zakupy :)
najwięcej wydaliśmy na wycieczki - ale to już masz opłacone - i na wizytę w
pobliskim akwarium i pływanie z delfinami :))
Pozdrawiam