odchudzicsie
" />Rolada....przepis autorski(po poście)
Udziec z indyka dość wielki wybrać....łobedrzeć ze skory...(tyn udziec niy kucharka)...wykroć kość...ponacinac tak zeby jak najwiynkszy płat uzyskac....poszmarować mielonym(dobre jest ze szynki)......na mielone ukłodac plastry boczku..taki trocha z tuszczykiem musi być żeby nom rolada łod srodka natuściył....zwinońć..mozna tradycyjnie łomotlac niciami..albo nowocześnie spiąć metalowymi szpolkami do mięsa....piec w brytfannie polewając rosołkiem...mozna zawinąć w folię aluminiową i piec w piekarniku.....
Już tylko mała riposta i kończymy...:) Przynajmniej ja :)
poczac na swiat takie idiota, njapier piszesz, wiec nie udzileja sie wiedzaj tepa dzido bo jest skonczonym kretynemm, ja ci odpoiwadam, nie odpoiwadam, Nara kreytnie .....
Buahahahaha....:)))))))))))))))) Kto tu powinien iść do szkoły? Hahahahaaaaa..... :)))) Ojej, no nie mogę!!!
:))) Pisz proszę dalej, pisz błagam cię jak najwięcej abyśmy mogli sie tak dobrze bawić czytając twoje posty jak do tej pory! :))))))) Kurde, aż mi łzy poleciały ze śmiechu! Naprawdę !:))))) I on mnie do szkoły wysyła, no! Hahaha... :)))))) Ufff... no dobra...:)
Teraz tak. Odpowiedziałeś, ale nie na wszystko! KOLEJNY RAZ ( dlaczego jesteś taki tępy, no...? :(( ) pytam co z twoją teorią nieopłacalności sprzedaży kebaba z mrożonego mięsa w świetle bardzo dużej popularności takiej formy sprzedaży?! Poradzisz sobie z tym ostatnim zdaniem? ;) Tylko nie zerżnij odpowiedzi od Roznego ;) No i cały czas dręczą mnie te "sanpidowskie kocopoły" :)))) Proszę odpowiedz co to takiego bo myśląc o tym nie mogę spać po nocach! Hahahaa...:))))
Do Roznego.
Brawo!!!! Nareszcie jakaś kompetentna osoba znająca się na rzeczy!!! Bardzo Ci dziękuję za odpowiedzi i sugestie!:) Rzeczywiście w sanepidzie musieli mnie wprowadzić w błąd, albo źle mnie zrozumieli. Wyjaśnię to dzisiaj. Co do pytań zadanych wcześniej to już wszystko wiem ponieważ będąc ostatnio w Niemczech pracowałem u Turka w barze z kebabem:) Dużo się nauczyłem i juz wiem co i jak. Oni na koniec dnia skrojone mięso (jeśli zostało) ładowali do lodówki i szpilę z opiekacza z resztą mięsa również. Nie wiem czy to legalne było (albo czy u nas jest), ale tak się robiło. Na drugi dzień szpila na opiekasz i dalej. Co prawda nie zdarzało się aby kula była chowana 2 razy do lodówki- mięsko schodziło szybko a kule były małe, 8 kg. O jej ponownym zamrażaniu oczywiście nie mogło być mowy.Turek był ok gościem i dał mi przepisy na sosy i ciasto (sam je robiłem) Co do ciasta to moim zdaniem nie jest aż tak ważny przepis,tzn. składniki, jak technologia jego produkcji ;). Mięso miał z udźca indyka ze skórą. Przypieczone smakowało super:) Zajęło mu trochę czasu zanim znalazł taki smak. Na tamtym rynku jest wielu producentów mrożonego mięsa więc i wiele smaków i rodzajów. Możesz wybierać więc nie musisz mieć takiego smaku jak większość:) Jeszcze raz dziękuję Ci za chęć pomocy i sugestie!:) Pozdrawiam i życzę powodzenia! :)
" />Makarony
PRZEPISY:
SPAGETTI A'LA BOLOGNE
200 g razowego spaghetti
200 g mielonego udźca z indyka
1 marchew
2 ząbki czosnku
2 łodygi selera naciowego
1 mała puszka pomidorów
pół cebuli
oliwa
świeże oregano
sól i pieprz
Pokroić cebulę, czosnek i seler naciowy, zetrzeć marchew. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić czosnek, chwilę podsmażyć, tak by oliwa nabrała smaku czosnku, a następnie wyjąć go z oliwy. Na oliwę wrzucić warzywa i mięso. Przyprawić sola i pieprzem podsmażyć cały czas dobrze mieszając. Do mięsa z warzywami dodać pomidory z puszki, wymieszać i dusić przez 15 minut. Pod koniec, dodać liście świeżego oregano. Do wrzątku wrzucić makaron. Ugotować i odcedzić. Wymieszać w garnku makaron z sosem. Wyłożyć kopczyk na talerz, posypać świeżymi listkami oregano.
tradycyjne danie liczy 700 kcal, nasza wersja 280 kcal
RAZOWE PENNE Z CIECIERZYCĄ
200 g razowego makaronu penne
1 mała czerwona papryka
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
1 mała puszka ciecierzycy
1 mała puszka pomidorów
4 gałązki tymianku
pół papryczki chilli
oliwa
sól, pieprz
Pokroić paprykę i cebulę w kostkę. Drobno posiekać chilli i czosnek. Rozgrzać patelnię i wrzucić warzywa. Mieszać żeby nie przypalił się czosnek ani cebula. Jak warzywa zmiękną, dodać odsączoną z zalewy ciecierzycę. Dodać pomidory, doprawić solą, pierzem i listkami tymianku. Dusić aż smaki się przegryzą. Dodać makaron ugotowany makaron. Podawać posypane listkami tymianku.
tradycyjne danie liczy 700 kcal, nasza wersja 400 kcal
SPAGETTI DURUM Z OWOCAMI MORZA
200 g spaghetti durum
Ăź kg małż
150 g dorsza
150 g halibuta
2 małe puszki pomidorów
1 ząbek czosnku
100 ml białego wytrawnego wina
garść posiekanej natki pietruszki
garść posiekanego lubczyku
oliwa
sól, pieprz
Wstawić wodę na makaron. Posiekać czosnek, natkę pietruszki i lubczyk. Rozgrzać oliwę na patelni. Zeszklić na niej czosnek uważając by go nie spalić. Dodać posiekane zioła i pomidory i wino. Posolić i popieprzyć. Zmniejszyć płomień i na wolnym ogniu zredukować trochę sos. W między czasie włożyć makaron do gotującej się osolonej wody i gotować al dente. Rybę pokroić w kostkę. Do sosu dodać pokrojoną rybę i małże. Zamieszać i przykryć. Gotować 10 minut aż małże się otworzą. Odcedzić makaron. Podawać polany sosem i posypany posiekaną natką pietruszki.
tradycyjne danie liczy 700 kcal, nasza wersja 400 kcal