odchudzicsie
witam czy może ma ktoś sprawdzone przepisy na różne kawy w ksiażkach jest tylko mrożona i capucino moze macie jakieś przepisy na zwykła z kawy sypanej lub jakieś latte
witaj,
wiem tylko od znajomej ktora sprzedała mi thermomixa,że można zrobić kawę z lekką pianką.
Nasypać kawy rozpuszczalnej,dodać wody i zagotować.Myślę,że z sypaną też mozna poekseperymentować.Na wyczucie gotować i na koniec zwiększyć obroty do 10 by się fajnie spieniła.
muszę wypróbować bo nie sprawdzałam ale jeśli pytasz to odpowiadam co wiem.pozdrawiam
Ja piję po prostu z mlekiem bez cukru. Czasem cappucino.
Ale znalazłam takie przepisy:
Kawa mrożona
Składniki:
- 2 jaja
- 2 żołtka
- 15 dag cukru
- 1/2 l mleka
- wanilia
- 1 łyżka kawy
Sporządzić masę mleczno-jajeczną, jak do lodów. Przed zamrożeniem połączyć z mocnym naparem kawy. Zamrozić, ubijać mikserem kilkanaście sekund i znowu zamrozić. Masa powinna być półpłynna. Podawać w szklankach lub filiżankach, napełniając do 3/4 wysokości. Przybrać bitą śmietaną.
Kawa cynamonowa
Do parzenia kawy dodajemy cynamon (płaskie pół łyżeczki na dwie filizanki w przypadku używania ekspresu ciśnieniowego. Kawa ma wspanialy zapach i smak cynamonu. Mozna ją podać z bitą śmietaną lub jako latte czyli do szklanego naczynia wlać ciepłe mleko (1/2 objetości), następnie delikatnie wlać kawę, aby utworzyły się dwie warstwy. Na wierzch polożyć piankę z mleka.
Jak ktoś lubi coś mocnego i się nie wysypia to polecam osobisty wymyślny trunek. Mrożoną kawę ze spirytem bez cukru. Nie dość, że daje kopa to jeszcze pobudza
A jeszcze taki przepis znalazłem na strychu (patrz Kwatery mieszkalne, dom Wina). Zalać czereśnie (przekroić na pół i wyrzucić pestki) spirytusem, przykryć i wstawić do lodówki na poł godziny. Ahhh, jeśli ktoś nie spróbuje, to nie wie co traci...
Lato w pełni a kącik nijak nie żywy
Ja dziś krótko - przepis na błyskawiczną mrożoną kawusię
Do małego słoika wsypujemy kawę rozpuszczalną (według uznania - ja daję ok 1,5 łyżeczki), cukier (jak kto lubi - tego też daję ok łyżeczki) i zalewamy zimną wodę - żeby tylko przykryła produkty, niewiele. Zakręcamy słoik i wstrząsamy nim dość intensywnie, żeby wszystkie trzy produkty się połączyły. Przelewamy wszystko do wysokiej szklanki i uzupełniamy zimnym mlekiem. Można dodać kilka kostek lodu.
Na gorące dni - rewelacja Jagoda może potwierdzić
nie wiem jak to się robi
nie lubię kawy jako "dopalacza"
ogólnie nie piję w ogóle, bo nie mogę potem zasnąć
Ale smak kawy w sumie lubię
I kawę mrożoną traktowałabym jako deserek z bitą śmietaną np
To jakiś specjalny przepis jest na to czy jak?
Orzechowe,kawowe,miętowe
A najbardziej lubię kawę mrożoną z lodami Polecam
Wystarczy do shakera(w ostateczności słoika)Wsypać 5 łyżeczek rozpuszczalnej kawy,
4 łyżeczki cukru(zalać to 100 ml wody)3 łyżki stołowe lodów śmietankowych i prawie do pełna nalać mleka(trzeba zostawić trochę przestrzeni na mieszanie)I mocno potrząsać w shakerze(słoiku)
Mówię wam.
Mistrzostwo.
Taki mały przepis od Emtezeta
Ten przepis oryginalnie podała sabina w 2004 roku, ale przy moderowaniu się zapędziłam i popsułam
I jeszcze jeden przepis ze strony
Cytat:
www.kuchnia.3miasto.pl
, bez truskawek tez sie pewnie uda chociaz sa tez mrozone :
Deser awayuki
Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 7 godz.
4 lyzki zelatyny,
2 filizanki wody,
3 filizanki cukru,
4 bialka,
2 lyzki otartej skorki cytrynowej,
4 lyzki soku z cytryny,
400 g dorodnych truskawek lub poziomek.
1. Rozpuscic zelatyne w wodzie, kiedy specznieje dodac cukier, wstawic na maly
ogien, rozpuscic mieszajac, schlodzic do temp. pokojowej.
2. Truskawki oczyscic, umyc, podsuszyc na sciereczce.
3. Ubic piane na sztywno. Wlewajac schlodzona zelatyne ubijac dalej. Ubijajac
dodac sok i skorke z cytryny.
4. Gestniejaca mase wylozyc do prostokatnego naczynia o rownym dnie, lekko naoliwionego, wyrownac powierzchnie masy.
5. W mase powciskac rowno truskawki czubkami w dol (zostawic kilka do przybrania) i wstawic do lodowki na ok. 5-6 godz. (do stezenia).
6. Po stezeniu przewrocic do gory nogami i wyjac z formy, pokroic na kwadraty
wielkosci jednej porcji (przecietne jedno ciastko) tak, aby ciecie szlo
przez polowe truskawki.
7. Nakladac porcje na talerzyki, kazda przybrac dwoma cwiartkami truskawki ulozonymi na skos. Podawac jako deser do herbaty lub kawy.
I jeszcze jeden przepis ze strony
www.kuchnia.3miasto.pl , bez truskawek tez sie pewnie uda chociaz sa tez mrozone :
Deser awayuki
Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 7 godz.
4 lyzki zelatyny,
2 filizanki wody,
3 filizanki cukru,
4 bialka,
2 lyzki otartej skorki cytrynowej,
4 lyzki soku z cytryny,
400 g dorodnych truskawek lub poziomek.
1. Rozpuscic zelatyne w wodzie, kiedy specznieje dodac cukier, wstawic na maly
ogien, rozpuscic mieszajac, schlodzic do temp. pokojowej.
2. Truskawki oczyscic, umyc, podsuszyc na sciereczce.
3. Ubic piane na sztywno. Wlewajac schlodzona zelatyne ubijac dalej. Ubijajac
dodac sok i skorke z cytryny.
4. Gestniejaca mase wylozyc do prostokatnego naczynia o rownym dnie, lekko naoliwionego, wyrownac powierzchnie masy.
5. W mase powciskac rowno truskawki czubkami w dol (zostawic kilka do przybrania) i wstawic do lodowki na ok. 5-6 godz. (do stezenia).
6. Po stezeniu przewrocic do gory nogami i wyjac z formy, pokroic na kwadraty
wielkosci jednej porcji (przecietne jedno ciastko) tak, aby ciecie szlo
przez polowe truskawki.
7. Nakladac porcje na talerzyki, kazda przybrac dwoma cwiartkami truskawki ulozonymi na skos. Podawac jako deser do herbaty lub kawy.
Siedzę w robocie i marzę o mrożonej kawie więc poszukałam parę przepisów które mam zamiar sama wykorzystać
Lodowa Ice Coffee (1 porcja)
czubata łyżeczka kawy rozpuszczalnej np: Prima Finezja
1/2 szklanki wody
1/2 szklanki mleka (nie mniej niż 2% tłuszczu)
2 łyżeczki cukru
lody waniliowe, śmietankowe, czekoladowo-waniliowe lub o smaku toffi
bita śmietana
kakao
syrop toffi
kieliszek adwokata lub ajerkoniaku
Zalej rozpuszczalną kawę gorącą wodą, dosłódź do smaku, dodaj mleko, a następnie ostudź i wstaw do lodówki. Kiedy napój odpowiednio się schłodzi (rada dla „niecierpliwych”: możesz skorzystać z zamrażalnika!), wlej do wysokiej szklanki i dodaj 2-3 gałki lodów. Następnie dodaj do naparu trochę syropu toffi, kieliszek adwokata albo ajerkoniaku (wzbogacą smak i aromat Twojej Ice Coffee). Nie zapomnij o słomce!
Frappe - Iced Greek Coffee (1porcja)
1 1/2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej np: Prima Finezja
1/2 szklanki zimnej wody
cukier do smaku
mleko
lód
shaker
Wymieszaj w shakerze: wodę, 2-3 kostki lodu, kawę i cukier. Mieszaj wszystkie składniki przez 30 sekund (w mikserze zajmie Ci to ok. 10 minut!). Gdy powstanie już pianka, zawartość wlej do szklanki wypełnionej do połowy lodem. Dodaj następnie pozostałą wodę i mleko do smaku.
I gotowe!
A my z Ygo walnęliśmy sobie po kawuni mrożonej <4 mniah!
Mój przepis jakby ktoś chciał, na 2 porcje:
0.5 l mleka
6 kostek lodu
cynamon
cukier wanilinowy
gałka muszkatołowa
kawa parzona
woda
Zaparzasz trochu kawy, robiąc mocną esencje. Właściwie ma być jej mało.
I teraz: jak masz szejker to idziesz do punktu pierwszego. Jak nie masz to do punktu 2.
1. SZEJKER
dodajesz mleko, esencje kawową, 6 kostek lodu, i tak na oko cynamonu, gałki muszkatołowej (mniej niż reszty) i cukru wanilinowego do szakera, następnie szejaksz jak przy fapaniu. You know
2. BLENDER
dodajesz mleko, esencje kawową, 6 kostek lodu, i tak na oko cynamonu, gałki muszkatołowej (mniej niż reszty) i cukru wanilinowego do wysokiego i wąskiego naczynia, i blendujesz.
Na sam koniec do szklanki dodajesz po 2-3 kostki lodu żeby pływały w kawuni.