Indeks odchudzicsiekarmel przepis na karmelKKS Karpaty Krosno StrzelcyKKS Karpaty Strona kibicówKarpaty fauna flora KlimatKarpaty najmłodsze góry w PolsceKarpaty polskie Najwyższe szczytyKKS Karpaty KrosnoKarpaty piętra roślinneKarpaty mapa fizycznaKarpaty Wisła zdjęcia
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • ragy.opx.pl
  •  

    odchudzicsie

    " />o to mi c'mon, że jak ktoś nie ma powodu to nie odpowiada na czyjeś krytyczne uwagi.
    Może jeszcze ktoś się ze mną nie zgadza? Dobra, od jutra zamiast pytać Davida o karty losu przesyłamy mu swoje przepisy na ciasta. Jak ktoś nowy zajrzy do tego wątku to pewnie znajdzie intersujące go przemyślenia pomiędzy zdjęciami szarlotki i karpatki

    No nic, może zieloni przyjdą z nożyczkami i ogolą co trzeba.

    oczywiście pozdrowionka, słodziutkiej, słodziuteńkiej nocy



    " />Słodka walentynka
    składniki: 3 paczki herbatników
    krem do karpatki na 400 ml
    400 ml mleka
    150 g biszkoptów
    puszka mleka słodzonego ugotowanego na karmel
    orzechy
    paczka krakersów
    2 śnieżki na mleko
    400 ml śmietany kremówki
    Opis przyrządzania: na spodzie dużej blachy ułożyć herbatniki. ubić krem do karpatki według przepisu. wyłożyć na ciastka. na kremie ułożyć biszkopty (płaskim do góry), polać karmelem i posypać orzechami. następnie całe krakersy. Śnieżkę ubić w kremówce i wyłożyć na krakersy. posypać śmietanę pokruszonymi krakersami.



    Margaretka przeciez mozzesz upiec karpatke w tortownicy ja nie widze problemu kiedys tez robilam bo nie mialam blachy ... choc teraz kupilam taka fajna blache w sklepie po 1 funt i uzywam jej tylko do karpatki:)

    Co do pieczenia w grillu to nie mam zielonego pojecia ja osobiscie mam osobno piekarnik i grill. Mysle ze spokojnie mozesz sprobowac ale ciasto postaw najnizej jak sie da pozniej przestaw wyzej i zaslon gore zeby sie nie spalila.

    Ja osobiscie uwielbiam karpatke i bardzo czesto robie zarowno wersje dla leniuchow jak i ta dla osob ktore maja wiecej checi. Ale mam problem bo jeszcze nie znalazlam super przepisu na krem.

    A powiedzcie mi kochane forumowiczki jak robicie te jableczniki to one wam wychodza??

    Mam problem w sumie bo ja ostatnio robilam placki z jablkami ... wszystko robilam tak jak zwykle w PL ale placki kompletnie nie wyszly ... nie wiem czy to wina jablek czy co uzylam odmiany GALA... i placki z wieszku wygladaly slicznie i apetycznie a w srodku byly totalnie surowe:( probowalam dodac wiecej proszku do pieczenia i nic:(
    Poradzcie kochane co robic.



    Pychotka to "ciasto" nazwane tak przez mojego kolegę.
    Składniki:
    -3 paczki herbatników
    -krem karpatka pięć minut
    -dwie paczki krakersów
    -mleko skondensowane słodzone w puszce
    -paczka orzeszków ziemnych (obranych)
    -śmietana kremówka 30-36% (jeden mały kartonik)
    -śmietanfix
    -parę kostek czekolady

    Przepis:
    Herbatniki położyć na blasze, krem karpatka zrobić według przepisu na opakowaniu, rozsmarować na herbatnikach, na to położyć krakersy, mleko skondensowane słodzone gotować w puszce (nie otwierać!) najpierw na dużym a potem małym ogniu przez półtora godziny (najlepiej od razu kupić parę puszek i je "ugotować". Wyjdzie taniej) po ostygnięciu puszki otworzyć i rozsmarować powstały karmel na krakersach. Posypać karmel orzeszkami ziemnymi, położyć na to krakersy. Kremówkę ubić (mikserem) na bitą śmietanę, dodając śmietanfix (bita śmietana nie będzie się rozpływać). Dla ozdoby czekoladę starkować nad blaszką. Odczekać parę godzin by przesiąkło i jeść!

    Placek wart jest swej ceny, szczególnie dla łakomczuchów takich jak ja. Wydaje się pracochłonny, ale nic bardziej mylnego. Wystarczy mleko "ugotować" dzień wcześniej, by ostygło, a potem układać kolejne warstwy według przepisu.

    Smacznego!



    1. Według przepisu ugotowałam mrożone pierogi, przełożyłam na talerze i polałam sosem pieczarkowym. Po spróbowaniu okazało się, że zamiast pierogów z mięsem wyciągnęłam pierogi z... truskawkami. Efekt sami możecie sobie wyobrazić; podpowiem, że truskawka z pieczarką nie smakuje zbyt dobrze.

    2. Ponieważ uwielbiam karpatkę, a zrobienie jej od podstaw przekracza moje możliwości, wybrałam drogę na skróty z gotowymi półproduktami. Mieszanka na ciasto i mieszanka na krem - wszystko byłoby dobrze, gdybym nie przygotowała mieszanki na ciasto jak mieszanki na krem i odwrotnie. Efekt - całkowicie niejadalny.

    3. Razem z przyjaciółką robiłyśmy kurczaka w panierce serowej. Panierka mimo usilnych starań odłaziła od kurczaka na patelnię - bo zapomniałyśmy dodać do panierki serowej sera. Dało się zjeść - kurczaka, panierkę trzeba było odmoczyć z patelnią w zlewie.

    4. Smażenie jajecznicy - zamiast papryki hojną ręką dodałam do masy jajecznej cynamonu (podobny kolor, identyczne słoiczki). Niejadalne.

    5. Włożenie piersi z kurczaka na rozmrażanie do mikrofalówki i wybranie zamiast tego mocy 750V. Po kwadransie kurczak nie wyglądał zbyt ciekawie.

    6. Ostatnia wpadka faktycznie mogła skończyć się katastrofą. Nastawiłam w dość małym garnku brokuły do gotowania, podkręciłam gaz i wróciłam do pokoju popatrzeć na film. Nie wiem, kiedy zasnęłam - obudził mnie telefon. Kiedy po skończonej rozmowie wróciłam do kuchni, okazało się, że brokuły nadal są twarde, bo... woda wykipiała, zalewając palnik - płomień zgasł, a gaz ulatniał się dalej. Strach pomyśleć, co mogłoby się stać, gdybym weszła do kuchni później.



    Karpatka


    Ciasto:
    1 szklanka wody
    ½ kostki margaryny
    1 szklanka mąki pszennej
    4 jajka

    Krem:
    budyń śmietankowy
    1 ½ kostki masła lub margaryny
    2 żółtka
    1 szklanka cukru pudru

    Ponadto:
    cukier puder




    Wodę zagotować z margaryną, dodać mąkę i energicznie mieszając prażyć 5 minut.

    Zdjąć z ognia i ostudzić. Do ostudzonego ciasta dodać jajka (wbijać po jednym) i ucierać. Podzielić na 2 części i rozsmarować cieniutko na mocno wysmarowanych tłuszczem formach o wymiarach 25 na 36 cm. Włożyć do piekarnika i piec ok. 25 minut w temperaturze 160-170 °C. Upiec dwa placki.

    Ugotować budyń wg. przepisu na opakowaniu. Masło lub margarynę ucierać. Dodać żółtka i cukier puder. Nadal ucierając dodawać ostudzony budyń. Dwa placki ciasta przełożyć kremem. Gotowe ciasto posypać cukrem pudrem i schłodzić w lodówce.

    Smacznego.



    Upiec biszkopt na małej tortownicy według własnego przepisu.
    Przekroic na pół.
    Przygotowac krem karpatkowy 5minut(firmy delekta) lub zrobic dokładnie taki jak do karpatki.
    Połową kremu wysmarowac pierwszy placek, przykryc drugim i rozsmarowac pozostały krem .Zetrzec na tarce o grubych oczkach trzy dojrzałe banany i wyłożyc na krem.
    Posypac grubo startą gorzką czekoladą (około)1/3 tabliczki i do lodówki najlepiej jak
    ciasto postoi kilka godzin ,ale naprawdę super jest na drugi dzień.
    Gdyby ktoś potrzebował dobry przepis na biszkopt to podaję:
    5 jaj
    5 łyżek cukru pudru
    5 łyżek mąki tortowej
    1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 łyżka soku z cytryny
    Sposób wykonania:
    Odzielic białka od żółtek,przesiac mąkę.Ubic białka na sztywną pianę ,dodac sok z cytryny i cukier puder nie przestając ubijac dodawac po jednym żółtku.Do tak przygotowanej masy dodawac po łyżce mąkę delikatnie mieszając (broń Boże mikserem )delikatnie łyżką.Masę wlac do małej tortownicy uprzednio wyłożoną papierem do piczenia.Piec w średni nagrzanym piekarniku 170-180 stopni około 40 minut.Ten przepis nie zawiera proszku do pieczenia ,ale wyrasta wspaniale.Polecam. Proszę tylko pamiętac ,że mąki nie można mieszac robotem.



    Upiec biszkopt według własnego przepisu,( ewentualnie przepis znajduje sie przy bananowcu).
    Potrzebna będzie galaretka do której należy wlac półtorej szklanki wrzącej wody,wymieszac i odstawic w chłodne miejsce.
    Przygotowac krem identyczny jak do karpatki, (ja polecam Krem karpatka 5 minut firmy Delekta.Wystarczy zmiksowac z zimnym mlekiem i gotowy.)
    I teraz przystępujemy do przekładania:
    Jeden blat biszkoptu posmarowac kremem, a drugi ułożyc na desce i literatką wykrawac z niego krążki.Na spód ciasta posmarowany kremem położyc biszkopt z otrowami.Włożyc w nie tężejącą galaretkę i przykry wyciętymi krążkami.Polac ciasto polewą z czekolady i schłodzic w lodowce.
    Polewę robię w ten sposób ,że rozpuszczam tabliczkę mlecznej czekolady w garku i dolewam pare łyżek mleka. Jak polewa przestygnie można polac ciasto.



    " />Jedyne ciasta, które ja sama umiem zrobić, to takie do lodówki, bez użycia piekarnika... Albo przynajmniej myślę, że umiem, bo jak na razie to dwukrotnie zrobiłam tzw. Rafaello, i tyle. Chyba nie o takie ciasta chodziło, ale i tak podam przepis, bo to zawsze jakaś odmiana od "normalnych" ciast Znalazłam różne wersje w Internecie, ale ja robię tak (bardzo łatwe):

    Składniki (wystarczy na podwójne porcje dla 4-5 osób):

    2 paczki słonych krakersów (to NIE MOGĄ być herbatniki, bo będzie ohydne)
    2 kremy do karpatki Dra Oetkera (nie krem do tortów, bo będzie za słodkie i NIE budyń!)
    Polewa do tortów w torebce (do podgrzania), najlepiej cytrynowa
    Paczka migdałów w plasterkach
    + co tam kto lubi; rodzynki, orzechy, może karmel,...

    Wykonanie (można modyfikować według uznania):

    1. Ułożyć warstwę krakersów na blaszce czy na czym tam robicie
    2. Przygotować krem do karpatki według instrukcji na torebce (potrzebne mleko, minimum 2%)
    3. Ułożyć warstwę kremu
    4. Uprażyć (wrzucić na patelnię bez oleju i co jakiś czas potrząsać, aż się zarumienią) migdały, posypać trochę
    5. Warstwa krakersów
    6. Warstwa kremu
    7. Zagotować polewę, zrobić wzorki na kremie; po ostygnięciu będzie chrupać
    8. Posypać resztą migdałów

    W międzyczasie dodawać wybrane przez siebie składniki. Pycha i zawsze wychodzi

  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • frania1320.xlx.pl
  •