odchudzicsie
proszę o sprawdzenie menu na sobotę:
9:30 pobudka
10:30 100g sera białego 0%,bułka graham MM lub 100g mąki graham typ 1850,jogo/mleko 0%,ogórek,pomidor, kakao+słaba kawa z mlekiem 0%
15:00 placki selerowe(seler, jajko, ser żółty, śmietana 18%) na oleju rzepakowym +duszona cukinia z serem mozzarella, koncentrat pomidorowy, surowe warzywa
19:00 sałatka: ser mozzarella, surowy kalafior, ogórek małosolny,pomidor, oregano, łyżka oleju rzepakowego
pomiędzy posiłkami słaba herbata biała, z kopru włoskiego, mięta, woda
Rodzynko, odnośnie tego ekspresu. To mam taki elektryczny i już go nie używam, bo kiepsko spieniał mleko. Teraz mam taką włoską kafeterkę ze stali nierdzewnej, którą stawia się na gazie albo na płycie i podgrzewa. Kawa jest super, taka prawdziwa włoska. A do spieniania mleka mam takie ręczne urządzenie, które ubija mleko na sztywno. Można je kupić w sklepach z kawą albo w supermarketach.
Witam i kłaniam się. Interesuje mnie temat cygar od całkiem niedawna ( może od miesiąca, kiedy to zwrócił moją uwagę podczas rozważań o tym jak uczynić życie przyjemniejszym i bardziej wysmakowanym). Zarejestrowałem się, czytam i powiem: jest ciekawie. Postanowiłem spróbować. Pierwsze koty poszły za płoty - kilka cygar wg wskazówek "dla kotów" i miej więcej lege artis ( 3x3 Corona, Balmoral Dominican Selection Corona, Jose L. Piedra Cremas), oczywiście pojawił się humidor. I widzę, że to było dobre...:) Mam parę innych uzależnień, albo raczej ułatwień - jestem namiętnym i wieloletnim czcicielem włoskiego espresso i kawy jako takiej, fanatykiem pięknych piór, zapalonym czytelnikiem prozy fantastycznej...jeszcze parę rzeczy by się znalazło. Więc zaglądam i nie tylko. Pozdrawiam. Krzysztof
Od wczoraj piję kawę bezkofeinową, narazie smakuje może dlatego że to włoska Lavazza i zakupiłam cały worek orzechów, rodzynek, migdałów i innych takich i sobie pogryzam
suuuuuuuper!
Aha, TO JUŻ NAPRAWDĘ FINAL COUNTDOWN, bo nie za 9 dni a za 4 dni spodziewam się @ czyli z ivf startujemy za 5 dni
to czemu nas oszukalas??? :shock:
[ Dodano: Sob Mar 15, 2008 12:28 ]
ja okien nie myje... ale musze isc co nieco poprasowac... pozniej kawka, obiadek, spacer (choc pogoda watpliwa) i zakupy i byla sobie sobota...
Cytat:
Z tego co wiem, ten włoski ekspresik działa tak, że przez to co wsypiemy w jego dolną część przechodzi wrzątek
Dokładnie tak jest. Od jakiegoś czasu parzę w tym urządzeniu kawę i woda przechodząca przez sitko to na pewno wrzątek. Zastanawia mnie w tym momencie, jak to jest w przypadku ekspresów ciśnieniowych? Jaka jest temperatura wody?
Deser orzechowy na zimno z sosem czekoladowym na gorąco
Deser orzechowy na zimno z sosem
czekoladowym na gorąco
Składniki:
* 40 dag mielonych orzechów włoskich
* 5 dag orzechów do dekoracji (połówki)
* 20 dag cukru
pudru
* 30 dag masła. Krem: 4 żółtka, 2 niepełne szklanki mleka
, 3 łyżki cukru pudru
* łyżka mąki ziemniaczanej
* łyżka mąki pszennej
* 4 łyżki rumu
* Sos:
* 20 dag czekolady
* 2 łyżki mocnego naparu kawy
* 2 łyżki masła
* niepełna szklanka słodkiej śmietanki
Sposób przygotowania:
Utrzeć żółtka z cukrem. Pod koniec ucierania dodać obie mąki. Mleko lekko podgrzać i stopniowo wlewać, stale ucierając. Masę zagotować na bardzo wolnym
ogniu, nie przerywając ucierania. Gdy krem będzie już gęsty, zdjąć go z ognia, dodać rum, ostudzić. Krem starannie wymieszać z orzechami i masłem roztartym z cukrem pudrem. Tortownicę wyłożyć papierem pergaminowym posmarowanym cienko masłem. Masę przełożyć do tortownicy, wygładzić i wstawić na noc do lodówki. Przed podaniem przygotować sos: do rondelka wlać kawę, dodać masło, cukier i pokruszoną czekoladę. Podgrzewać, ciągle mieszając, aż do stopienia. Tort przełożyć na talerz, zdjąć pergamin. Wierzch udekorować orzechami. Gorący sos podawać osobno w sosjerce.
Ostatku, no tośmy nawarzyły;) :D
Menu
* korzenny napar sabatowy
(grzane wino z goździkami, pomarańczą i cynamonem)
* krwawa polewka z uszami wścibskiej sąsiadki
(barszcz czerwony z kołdunami)
* uda młodzieńca
(pieczona karkówka w ciemnym sosie z opiekanymi ziemniakami i buraczkami)
* oczy niewierców
(zapiekana w piecu śliwka zawijana w boczek z migdałami)
* piekielny żar
(skrzydełka w sosie BBQ)
* włoski uciekinier
(pomidory z mozzarellą)
* prosto z pieca…
(mięsa, pieczenie, pasztety i kiełbasy)
* z głębin….
(sałatka ze śledziem)
* bagienno –polne zioła i krzaki
(kompozycja sałat i dodatków z 3 sosami)
* Jaś i Małgosia
(pierniczki, galaretki)
* wody morskie, wody drzew
(soki owocowe, kawa, herbata)
* tajemne weki
(ogórki chilli, grzybki, pikle, smalec, chleb)
* Napój czarownic o północy