odchudzicsie
Zadziwiającym jest,że w takiej jak powyższa dyskusji , zawsze pada wiele
sformułowań opartych o przekazy "z ust do ust",podejrzenia,wiedzę wydumaną
itp.,a przecież wiele informacji można zweryfikować od razu w
internecie,wystarczy tylko trochę pogrzebać.
Padło na poczatku hasło:"czy tilapia to taki syf jak panga".? Hasło od początku
niefortunne bo jak to porównać.? Jeden lubi ozory,ja ich nie znoszę,drugiemu
smakuja świńskie ogonki-dla mnie to też Bóg wie co,jeden lubi cynadry,drugiemu
one smierdzą mocznikiem,mortadela jest podobnież z krowich wymion i tak
można przykłady mnożyć.Nie lepiej byka chwycić za rogi i nazwać rzecz po
imieniu-dla jednego syf,dla drugiego przysmak.
Jeśli coś jest jadalne to i zjadliwe ,a reszta to kwestia
obróbki,przygotowania itp..Dobry kucharz to i stary kapeć potrafi przygotować
pod beszamelem,albo z truflami i wszyscy będą go chwalić.
Panga i tilapia to ryby zjadliwe i tylko od nas zależy co z nich
potrafimy sporządzić.
Zarzut,że ryby hodowalane są karmione byle czym jest prawdziwy i
nieprawdziwy zarazem.No bo jak stwierdzić,czy padlina leżąca na dnie i
przyciągająca raki i węgorze ,tak przez wielu uwielbiane jest lepsza
dla naszego zdrowia i samopoczucia od granulatu paszowego stosowanego w
hodowli ?
W czasie wojny i zaraz po wojnie karpie karmiono padliną zwierzat
hodowlanych. W dno stawu wbijano cztery pale,na nich rozciągano siatkę
metalową , a na niej kładziono zdechłego konia.I to była bardzo wydajna
metoda,a karpie z takiej hodowli były niebywale smaczne, bo żywiły się
robakami spadającymi do wody ,a rozwijającymi się w padlinie. A teraz
karpie karmi się mieszanką opracowaną przez naukowców i składająca się
przykładowo z następujących składników:
Pszenica ( ziarno)
Mąka pszenna typ 850
Otręby pszenne
Gluten pszenny
Kukurydza (ziarno)
Mąka kukurydziana
Kasza manna
Łubiny
Soja (ziarno)
Mąka sojowa pełnotłusta
Mączka sojowa (poekstrakcyjna)
Izolat sojowy
Len (siemię lniane)
Konopie
Produkty przemysłu mleczarskiego
Kazeina
Kazeinian sodu
Mleko w proszku odtłuszczone
Mączki pochodzenia zwierzęcego*
Mączka rybna
Mączka mięsna
Pozostałe
Mielony granulat pstrągowy
Â
Mielony granulat karpiowy
Mielony pokarm dla psów i kotów
Oleje roślinne
Jaja kurze
I co w tym jest złego?.Robi się z tego granulat i wg naukowych wyliczeń
jest on zadawany rybom.
Podobne składniki używane są do hodowli łososiowatych,pstrąga,pangi,tilapii
itd..
Bardzo popularna jest konserwa rybna byczki w pomidorach.Początkowo robiono
ją z babki łowionej u wybrzeży Bałtyku,ale gdy popularność konserwy
wzrosła,a populacja babki zmalała zaczęto ją robić z ryb
słodkowodnych(płoci,krasnopiór,leszcza, krąpia).Klient nie zorientował się i
nadal konserwę zachwalał,ale jestem przekonana,że mało kto chciałby babkę
zaserwować na swoim stole pod jakąkolwiek postacią.Podobnie jest z krąpiem.
Chude to,ościste,mało smaczne,a w postaci konserwy jest chwalone.
Albo żabnica- proszę zobaczyć jakie to paskudztwo,a kilogram fileta z
żabnicy ponoć kosztuje 80 euro i jest poszukiwanym rarytasem.
Jest taka ryba -minóg rzeczny(jest jej kilka odmian). Pasożyt żerujący na
rybach jak pijawka. Paskudne to,ale są smakosze,którzy za minoga smażonego w
occie dużo by dali,tyle,że już jest pod ochroną całkowitą.
Padło tu też hasło,że dorsza i halibuta nie hoduje się. Otóż na Islandii
są fermy tych ryb, borykające się z problemami zdrowotnymi ryb,ale są.
I na koniec-nie jest prawdą pogląd,że nie robi się badań zdrowotności ryb i
przetworów z ryb znajdujących się w handlu.Proszę zagłębic się w te strony
(otwierać pdfy):
e-ryby.eu/index.php?option=com_frontpage&Itemid=1
Proszę również poczytać te informacje:
http://www.bondek007.pl/x2004/do_x.htm>
www.aquamedia.org/aquainnovation/knowledgebase/afshowarticle_en.asp?aid=518&Aflg=po
www.wcwi.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=271&Itemid=50