odchudzicsie
słyszeliście o cieście na karpia z mielonego granulatu używanego w hodowli karpi. Mieli się granulat, wsypuje proszek do gotowanej kaszy mannej, łyżka oleju, troche kaszki kukurydzianej( kleju do zanęt) i gotowe. Tylko ciasto trzeba trzymać w szczelnej torebce a ręce myć po wyrabianiu kilkadziesiąt razy. Tak ten specyfik działa. W wodach, gdzie można spotkam karpie-uciekinierów z hodowli ciasto się sprawdza
Witam wszystkich forumowiczów. W tym roku lowilem na wodzie stojacej, 1 wedke gruntowka 1 spławikówka. Gdybym mial porównać wyniki na grunt ze spławikiem, to zdecydowanie wygrywa grunt.Ładne karasie, liny ,wzdregi,oraz amur a na splawik tylko 2plocie, 2 male linki oraz wzdregi.Wiele osob mowi ze tam jezeli cos chce sie zlowic, to tylko na grunt. Ale ja ,wielokrotnie widzialem, jak kilka osob przychodzilo tam bez zanety, z bochenkiem chleba, i lowili liny min 35cm i karasie ladne. Ja wielokrotnie prubowalem zlowic tam cos ladnego na splawik, ale bez skutku. Mój zestaw składa sie z wędki odległościówki 3,9m spławiki to różne od 1 grama do 3. żyłka 0,16 bez przyponu, haczyki różne 8, 10, 12.lowilem na wszystko co sie da: biale , czerwone, kuku, chleb, ciasto, pinka. I bez wiekszych efektow. według mnie sa tam 2 miejscówki na lina:1.od razu na samym początku na 1 cyplu, przy brzegu, wokół pełno grążeli od brzegu i trzcina, i 2: w samym rogu jest tak ze z jednej strony jest trzcina jest takie kolanko jakby , wchodzi sie tam i podrzuca sie pod trzcine, obok grążele. głębokość tutaj jest około 1-2m a w tamtym pierwszym tez koło 2 m. Jeszcze jest problem w tym, ze nie mam możliwości długotrwałego nęcenia. Co poradzicie? ewentualnie moge zanęcić przed lowieniem. Moja zanęta to traper karp lin karaś, płatki owsiane, wiórki kokosowe, kuku, robaki, oraz atraktor jaxona karp lin karaś.wychodzi około 1-1,5 kg zanęty. Na grunt ta zanęta sprawdzała sie swietnie i na liny tez. Czy to sie sprawdzi?prosze o porady i zastrzeżenia. Dodam, że mam zamiar łowić w przyszłym roku(kwiecień, maj) a pytam sie was teraz bo chce poznać tą piękną rybe:)
Agniesha bardzo dziekuje za przepis. Wlasnie o cos takiego mi chodzilo. Ser mam, data waznosci do ktoregos stycznia, wiec jesli nie urodze wczesniej, to na Sylwka na bank pieke:) mam tylko pytanie czy ta kostka margaryny to ma wazyc 200 czy 250 gram, bo tu zazwyczaj jest w pudelkach...
Moj miodownik sie chlodzi i niedlugo wstawie do piekarnika... Tylko luzne ciasto mi wyszlo i nie wiem czy wszystko prawidlowo zrobilam...
no i jestem szczesliwa, bo dorwalam tu karpia, a to nie taka prosta sprawa (uwielbiam karpia i smazonego i w galarecie).
Jutro czeka mnie ciezki dzien, tyle pracki kurcze...
Dzis zaraz pomecze m, zeby zadzwonil do szpitala i spytal czy mozemy przyjechac obejrzec...
U nas:
- zupa grzybowa
- barszcz z uszkami
- pierogi z kapustą i grzybami
- pierogi ruskie
- karp smażony
- łosoś smażony
- pstrąg w śmietanie z migdałami
- śledzie w occie
- kompot z suszu
- ciasta - keks i makowiec.
pozdrawiam,
przejedzona skanna
im wiecej dni przed lowieniem necisz tym lepiej dla ciebie, zanete dobierz sam, na karasia slodko, na lina konkretnie, a na karpia smacznie i konkretnie...:0 skladniki musisz dobrac sam, pamietaj o zasadzie gruba ryba, gruba przyneta, masz do wyboru wiele wariantow, kulki proteinowe, ciasta, kukurydza, czerwone robaki....a lowic najlepiej moim zdaniem o świcie i przed świtem i o zmierzchu, jesli woda spokojna a ryby chodza pod powiwrzchnia mozesz sprobować lowic powierzchniowo np na skorke od chleba...
Witam, czy ktos mogłby mi napisać pare przepisów na sprawdzone zanęty leszczowe, płociowe, na karpia <interesująmnie zanęty domowej roboty>!!... Do tego jeszcze przepisy na ciasta. I jaki zapach odpowiada jakim rybom!!z góry dzięki i pozdrawiam wszystkich moczykijó!!
U mnie w domu jak roku na stole królują ryby. Tym razem karp, ryba w occie, ryba po grecku, ryba w sosie słodko-kwaśnym i sałatka śledziowa. Poza tym barszcz i jakaś potrawa z grzybami, np makaron z grzybami lub grzyby w cieście francuskim. :) Klusek z makiem czy pierogów z kapustą i grzybami u mnie w święta sobie nie przypominam, a szkoda.
Ja zrobiłam pierogi, ugotowałam i zamroziłam. Niestety podczas odgrzewania całkowicie się rozpadły i zupełnie nie wiem dlaczego.
Karpia panierowałam w mace mlecznej i smażyłam we frytkownicy był rewelacyjny.
A najlepsza wyszła babka makowa bez mąki była wilgotna, przypominała makowiec bez ciasta (taki lubię najbardziej )Babka makowa
Obiad:
rosół z makaronem
kotlet schabowy panierowany, kotlet de volaile, pieczeń wieprzowa,kurczak gotowany w potrawce, schab nadziewany farszem wegierskim, udko pieczone z kurczaka, schab nadziewany farszem wegierskim, pierś z indyka nadziewana serem i szpinakiem
ziemniaki, ryż, pyzy
zestaw surówek,
warzywa gotowane,
kapusta zasmazana z grzybami.
Deser
deser lodowy, kawa, herbata
Zimny bufet
Rolada z kurczaka,polędwica wieprzowa z morelami i sliwkami,rolada z indyka ze szpinakiem i serem, karp, szparagi w szynce,półmisek wędlin, deska serów
sałatka jarzynowa,sałatka grecka, sałatka hawajska z kurczakiem,
pieczywo, masło
Posiłek na gorąco
żurek
płonąca szynka z sałatką ziemniaczaną
Deser
Tort weselny i ciasto weselne
kawa, herbata
Kolacja
Barszcz
Golonka po bawarsku z kapustą zasmażaną, szaszłyk, kiełbasa grzana
pieczywo,masło, ketchup, chrzan, musztarda
Takie menu to dniu dzisiejszym cena około 90 złotych. Ale od stycznia wszystko idzie w górę, dlatego w lutym dowiemy się ile bedziemy płacić ostatecznie za takie menu.
We własnym zakresie: alkohol, napoje i owoce.
Nie wiem czy zaglądałaś na wczesniejsze strony, ale my dostaliśmy od lokalu taką propozycję za 110 zł/ os. Jeśli chodzi o miesa do obiadu to po 3 kawałki, 2 porcje zimnych zakąsek i po 1,5 chyba kolacja. Na obiad hieliśmy najwięcej, bo to w końcu pierwszy posiłek...