odchudzicsie
Najgorzej jak będzie padać... będę piekła zamiast na grillu to wszystko w piekarniku..
Masz w domu kominek?
są takie specjalne ruszty, które można rozstawić w kominku. Ostatecznie można wstawić tam grila
Ma to jedną wadę - można trochę "opaćkać" tłuszczem kominek
Proponuje karkówkę - prosto zrobić (plastry karkówki do marynaty na kilka godzin i po krzyku)
A propo ziemniaków. Ostatnio na takich imprezach pieczemy ziemniaki w folii aluminiowej (średnie pyrki myjesz i owijasz dokładnie folią. Pieczesz na brzegu grila) Potem jemy to (po obraniu skórki) z solą i masłem - posolić, położyć na tym odrobinę masła, odciąć nożem i do buźki - mniam
Miłej zabawy
KJ
Szynke, schab, karkowke, boczek i poledwiczki robie nastepujaca:[/b]
mieso nacieram sola, wegeta, pieprz, majeranek, starty czocnek i bardzo duzo magi. Nastepnie biore szpikulec (moze byc drut od robienia na drutach lub od saszlykow) i cale miesko naklowam. Potem wkladam do woreczka foliowego, szczelnie zawiazuje i do lodowki. W lodowce lezy mieso 2-3 doby, codziennie wieczorem wyjmije mieso z lodowki i troche "mietole" w tym woreczku. Po 3 dniach do piekarnika, jest super doprawione i na chlebek bardzo takie miesko lubimy.
wytł. moje
łał
brzmi nieźle;
kiedyś piekłem karkówę i marynowałem w ten sposób, że po prostu strzykawką robiłem szprycę do środeczka ( :evil: jednak czosnek często zatykał igłę i marynata nie zawsze leciała tam, gdzie chciałem :evil: ); mięso wyszło soczyste, muszę przyznać.
P.S.
dziś była u mnie ogórkowa (na podsmażonych warzywach, boczusiu i kiełbasce), a na jutro już się marynuje taki fajny ajntopfik
Ja dzisiaj robie karkowke w plastrach pieczona w piekarniku z ziemniakami zapiekanymi. Karkowka lezy w marynacie juz od wczoraj.
Przepis jest arcobaleno i robie go pierwszy raz, wieczorem napisze jak smakowalo.
A teraz rosnie ciasto na paczki, beda z konfitura rozana i lukrem posypane skorka pomaranczowa. Przepis mam z internetu i jest taki prosty, ze robie juz tylko te od kilku lat. Wyrosniete ciasto rozwalkowuje sie na stole i wycina paczki szklanka, a szprycuje marmolada po upieczeniu, wiec sa to bardzo szybkie paczki :P .
Karkówka z grilla bardzo aromatyczna
Składniki
1,5 kg karkówki wieprzowej
0,5 kg średnich pieczarek
1 duża papryka czerwona
1 nieduża papryka zielona
3 średnie cebule
3 szklanki oleju
1 torebka - Grill - przyprawa do mięs pikantna
lub ta przyprawa w formie posypki (szczególnie polecam tę drugą)
musztarda sarepska Kamis
http://www.mojeprzepisy.pl/pliki/prz...alce_lizac.jpg
Czynności
Mięso oczyścić i pokroić w około 1 cm plastry - rozbić trochę tłuczkiem aby było bardziej miękkie. Grzyby wyczyścić i gdy są zbyt duże przekroić wzdłuż. Paprykę pokroić w paseczki. Cebulę - jak kto lubi - w krążki lub piórka. Następnie przygotować marynatę. Jeżeli robimy z torebki -wg przepisu na niej. Jeżeli dajemy posypkę po prostu mięso i warzywa kładziemy partiami, polewamy olejem i posypujemy dość solidnie posypką. Ostrzegam iż danie to będzie pikantne więc jak ktoś woli delikatniej to radzę dać mniej posypki.
Tak przygotowane mięso odstawić do zimnego miejsca na co najmniej 12 godzin aby składniki przeszły aromatem przypraw. Piec na grillu do miękkości. Warzywa aby nie spadały najlepiej ułożyć na tacce aluminiowej. Przepyszne z musztardą sarepską Kamis.
Cytat:
Napisał Vievioorka
już po :Wow!:
i nawet nie było źle :Hyhy: powiem więcej.... dobrze było :Hura!:
Kurczak fajny, byłby super gdybym dała ostrego chilli ale ja się bałam, że za ostry będzie, zostało mi kilka fragmentów kurzych i jutro podsypię czymś pikantnym i wrzucę jeszcze na trochę do piekarnika :Cwaniak:
W kuraku chili to podstawa - mniam
Nooo u mnie tez dopiero co goscie poszli, grill z braku pogody na balkonie zajarany i jestem objedzona karkówką i sałatką makarowową z pleśniakiem na maxa... pęknę normalnie.
Karkówka cudna i kumpel zdradził sekret, że do marynaty (takiej kupnej) dosypuje trochę cynamonu (plus ocet balsamiczny, oliwa i czosenk)- po prostu efekt powalający
I znowu truskawki jadłam a mówiłam rano, że nigdy więcej:Wstyd:
Hej !!! Wpadłam tylko na sekundkę na forum , a w zasadzie tylko do Ciebie :)
Marynata do mięsa na grila !!!- co ja mam napisać :)? prawda jest prosta , mięsko uklepane (zazwyczaj karkówka , schab z kostką , lub filet z kurczaka , czasami polędwiczki wieprzowe) przyprawiam mieszanką sporządzoną z :przyprawa do grila, papryka słodka,wegeta,sól (do kurczaka czasami cary) w proporcjach : jak mi się sypnie :p , i czosnek obowiązkowo , przyprawione miesko układam w miseczce i zalewam olejem , najlepiej jak przynajmniej 24 godziny posiedzi sobie tak przyprawione ,nim trafi na ruszt :) .Osobiście nie lubię zbyt dużej ilości w tej mieszance przyprawy do grila , ale każdy ma swój smak !!!! ...................... ja robię tak :) a Ty Janeczko ?
Bużka :)
---------- Wiadomość dodana o 19:47 ---------- Poprzednia wiadomość dodana o 19:46 ----------
Aha !!! Szałowej zabawy jutro :) !!!!