odchudzicsie
Karkówka przeplatana boczkiem
Czas przygotowania: 6 godzin
Czas gotowania: 6 godzin
Ilość porcji: 5
Składniki
* 1 kg karkówki
* 1/3 szklanki oliwy z oliwek
* 1/2 litra mleka
* 1 płaska łyżeczka curry
* pieprz cayenne
* majeranek
* mielony pieprz czarny
* 400 g boczku wędzonego
Sprawdzony przepis, który powinien przypaść do gustu każdemu :))
Etapy przygotowania
Karkówkę pokroić na 10 plastrów. Każdą porcję delikatnie rozbić, naciąć w 4 miejscach. Mięso włożyć do marynaty z mleka i curry. Pozostawić na kilka godzin. Boczek pokroić w wąskie plastry i włożyć w nacięcia na mięsie. Olej wymieszać z przyprawami. Posmarować mięso dokładnie z obu stron i odstawić jeszcze na godzinkę. Mięso grillować z obu stron i podawać z sosem cygańskim, który można przygotować z ketchupu, szczypiorku, odrobiny octu winnego i pokrojonych w kosteczkę kolorowych papryk.
do cent przedwczoraj byłem w Koszalinie i wołałem na cb, brak odpowiedzi.
Znasz knajpe u Bazyla?. to chyba 120 kilometr koło drogi na białogard. Fajne żarcie tam dają,szczególnie zupa cygańska i karkówka w warzywach - ostre jak diabli.
pozdro
no przedwczoraj mnie nie bylo ale bede od poniedzialku. pewnie ze znam raz tam jadlem ale az lzy mi lecialy takie ostre cos wzialem
Karkówka na obiad
Składniki Przepis
*
6-8 plastrów karkówki
*
2-3 cebule
*
puszka ananasów
*
3 kolorowe papryki
*
sos w torebce np. myśliwski, cygański.
*
jajko
*
bulka tarta
Karkówkę solimy i pieprzymy.
Obtaczmy w jajku i bułce tartej jak na zwykle schabowe.
Smażymy na oleju lub innym tłuszczu.
Układamy w naczyniu żaroodpornym.
Na tej samej patelni dusimy pokrojona w grube piórka cebule, ja kroilam cebule na 6, przez okolo 10 minut.
Cebule kładziemy na karkówke w naczyniu.
Na cebule układamy pokrojone w duża kostkę anansy z puszki.
Na patelnie wrzucamy pokrojone w kostkę (taka sama jak ananasy) papryki i zalewamy sokiem ananasowym z puszki.
Dusimy okolo 10 minut w soku z ananasów.
Układamy papryke w naczyniu na ananasach.
W garnuszku robimy sos z torebki używajac połowe wody niż jest podane w przepisie.
Posypujemy wszystko wegeta lub polewamy sosem sojowym i zaostrzamy ja użyłam pieprzu cajene, można papryka ostra, jak kto lubi.
Zalewamy wszystko sosem i resztą soku z anansa.
Wsadzamy naczynie do pieca na okolo 130 -150 stopni i czas dowolny. Im dłużej tym lepiej, ja piekłam około 1,5 godziny ale godzina też będzie dobrze. Im dłużej pieczemy tym mięso i warzywa będą bardziej miękkie.
Witam:)
Wczorajsze menu za to podobalo sie wadze, bo dzis pokazala 67,7kg.
Dwie siodemki przyniosly mi szczescie, bo kupilam dzis auto. Jestem przeszczesliwa i nie moge sie doczekac kiedy je juz przerejestruje i bedzie stalo pod moim blokiem. Bo narazie zostalo u poprzedniego wlasciciela a ja wplacilam polowe wartosci. Jak juz bedzie po rejestracji, to zrobie fotke i sie pochwale:)
Co za dzien:)
Menu:
sniadanie: jogurt naturalny Activia 370gramow
obiad: 100 gramow macy
podwieczorek: kefir naturalny 400gramow
kolacja: karkowka w sosie cyganskim z krokiecikami i zestawem surowek (danie barowe)
do tego 3 kawy
Pozdrowionka
---------- Wiadomość dodana 27-03-2010 o 10:23 ---------- Poprzednia wiadomość dodana 26-03-2010 o 21:36 ----------
Dzień doberek:)
Niestety za oknem dziś już szaro, a wczoraj bylo tak cieplutko... Ciekawe jak bedzie w swieta...
A dzis u mnie 67,7kg i @ na dodatek. Dobrze, ze przed swietami.
Od wczoraj czytam co trzeba zrobic aby zarejestrowac sprowadzony samochod i nie moge znalezc informacji w jakich godzinach w trojmiescie otwarte sa urzedy celne. Zeby takich informacji nie bylo w necie? Dziwne.
Ze wzgledu na @ dzis leniwy dzien, bo nieco brzuszek mnie boli.
Pozdrowionka
Dot.: Panny Młode 2009 :)
Cytat:
Napisane przez strippi
(Wiadomość 6642014)
witaj z nami :*
sala cudowna
dziękuję!
No dobra cytuję menu, dla mnie danie to danie, nie wiem jak Wy to słowo rozumiecie :)
1) flaki, krem z pieczarek z groszkiem ptysiowym
2) kotlet fregata z brzoskwinią + frytki
3) indyk rolowany ze szpinakiem z sosem muślinowym + kluski śląskie
4) schab po cygańsku z farszem + ziemniaki
5) barszcz czerwony z pasztecikami
6) karkówka pieczona ze śliwką
7) udka faszerowane
8) rosół z makaronem
9) zrazy kijowskie + kasza
10) indyk w sosie oliwkowo-serowym + ziemniaki opiekane
11) polędwiczka faszerowana pieczarkami +puree ziemniaczane
12) żurek
13) pieczarki faszerowane ( no powiedzmy, że to nie jest danie)
14) żeberka pieczone w miodzie
Do każdego dania surówki sezonowe plus warzywa gotowane: kalafior, brokuła, marchewka
Do tego zimne zakąski, deser lodowy, tort piętrowy, ciasta, owoce, słodycze :)
KARKÓWKAw sosie slodko-kwasnym
Skladniki :
- 1kg karkówki,(moze buc schabik albo nawet piers z kurczaka)
- sól, pieprz
- sloik ogórków konserwowych
Skladniki zalewy:
- 1 szkl. zalewy z ogórków konserwowych
- Ë szkl. ketchupu pikantnego
- 4 cebule pokroic w póltalarki, zeszklic i
dodac do zalewy
Mieso pokroic w centymetrowe plastry posolic, popieprzyc obsmazyc na patelni.
W zaroodpornym naczyniu ukladamy warstwami: porcje miesa, na które kladziemy pokrojone w talarki ogórki, zalewa, mieso, ogórki, zalewa. Pieczemy 40–50 minut w temperaturze 180°C
PULPETY W SOSIE
Skladniki:
- 1 kg miesa mielonego
- 1 kg cebuli
- 1 kg pieczarek
- 1 maly sloiczek papryki konserwowej lub 1 swieza
- 5 ogórków konserwowych
- pieprz, sól, majeranek chilli, vegeta
- 2 sosy cyganskie knora
Do miesa dodac sól, pieprz vegete i namoczone wczesniej 3–4 kromki chleba. Uformowac pulpeciki obsypac maka i obsmazyc na oleju. Pulpety przekladamy do wiekszego garnka.
Pokrojone pieczarki dusimy z cebula dodajemy do pulpetów. Nastepnie dodajemy pokrojone w kostke ogórki, papryke i przyprawy. Dolewamy troche wody i dusimy 40minut. Na koniec dodajemy 2 sosy cyganskie (wg przepisu) i dusimy 30 minut.
RISSOTTO
Skladniki :
- 1kg piersi drobiowej
- 1kg pieczarek, lyzka masla
- 3 - 4 cebule i 3 zabki czosnku
- 10 dkg sera zóltego (startego na tarce)
- koncentrat pomidorowy, ketchup
- 2szkl zwyklego ryzu
- sól, pieprz, oregano, bazylia, chilli, ziola
prowansalskie do smaku. Ma byc pikantne!
Wszystkie skladniki robimy oddzielnie.
Ryz ugotowac na sypko w duzej ilosci wody na pól twardo. Cebule i czosnek drobno pokroic i przesmazyc na patelni z odrobina oleju. Umyte i pokrojone w plastry pieczarki przesmazyc na patelni z lyzka masla. Mieso pokroic w kosteczke i przesmazyc na patelni z odrobina tluszczu. Przygotowane skladniki wkladamy do duzego naczynia i mieszamy dodajac koncentrat doprawiamy do smaku. Jesli masa bedzie sucha mozna ugotowac z kostki rosolek i dodac. Risotto przelozyc do naczynia zaroodpornego posmarowac na wierzch koncentratem i ketchupem posypac startym serem przykryc i zapiekac 20-30minut w temperaturze do 180°C.
[ Dodano: Czw Cze 17, 2010 21:42 ]
do cent przedwczoraj byłem w Koszalinie i wołałem na cb, brak odpowiedzi.
Znasz knajpe u Bazyla?. to chyba 120 kilometr koło drogi na białogard. Fajne żarcie tam dają,szczególnie zupa cygańska i karkówka w warzywach - ostre jak diabli.
pozdro
karkówka po cygańsku, ziemniaczki, surówka z kapusty
<TABLE cellSpacing=1 cellPadding=0 width="100%" border=0><TBODY><TR><TD align=left>Wielkanoc w pensjonacie lub hotelu
Nowe zwyczaje świąteczne Polaków
</TD><TD id=podpis vAlign=top noWrap align=right>sobota</TD></TR></TBODY></TABLE>
Coraz częściej spędzamy święta w hotelach i pensjonatach, a jedzenie na wielkanocny stół przywozi nam do domu firma cateringowa. Na większej zasobności naszych portfeli i chęci odpoczynku po codziennej harówce interes zbijają wyspecjalizowani restauratorzy i hotele. Tylko na jedzenie w czasie Wielkanocy wydajemy 8 mld zł.
Święconka i pieczony indyk wjeżdżają na nasz stół, a my praktycznie nie musimy ruszać się z łóżka. Wystarczy pojawić się w hotelu, a przez trzy świąteczne dni nie będzie chciało nam się z niego wychodzić. Nie musimy się nawet martwić o zdobycie święconki. Tak jest m.in. w Hotelu Klimczok w Szczyrku, który od kilku lat zaprasza księdza do własnej góralskiej wiaty po to, by wczasowicze nie tracili czasu na daleką wyprawę do kościoła.
Taki świąteczny scenariusz możemy sobie zafundować pod warunkiem, że nie poskąpimy grosza. Doba w hotelu z wielkanocną ofertą kosztuje od 200 zł za osobę wzwyż.
Restauratorzy i hotelarze z roku na rok poszerzają ofertę dla świątecznych leniuszków, którzy chcą spędzać je w tradycyjny sposób, ale boją się, że przygotowanie świątecznych potraw wiązać się będzie z zarwaniem kilku nocy.
To są święta mocno zakorzenione w tradycji i nawet niepraktykujący turyści chcą mieć własną święconkę - mówi Katarzyna Przybyła z działu marketingu w Hotelu Klimczok.
Na tym nie koniec. Prawie wszędzie mamy zagwarantowane malowanie pisanek z twórcami ludowymi, pieczenia ciast wielkanocnych razem z dziećmi, a w tym roku także topienie marzanny, bo tegoroczna Wielkanoc zbiega się z nadejściem wiosny. Bez tych atrakcji hotele w Wielkanoc świeciłyby pustkami. Według badań TNS OBOP ponad 95 proc. rodaków deklaruje, że spędza Wielkanoc, hołdując tradycji, na którą składają się dekorowanie pisanek i wyjście ze święconką do kościoła. Hotelarze szyją więc ofertę specjalnie dla wielkanocnych wczasowiczów. Rodzinny wyjazd trzy-, czterodniowy to wydatek od 1 do nawet 4 tys. zł.
Tak wysokie ceny nie odstraszają jednak klientów. W hotelach zostały już ostatnie miejsca. W tańszych od nich pensjonatach, np. w stylowym Unikacie w Białowieży, też kończą się wolne miejsca. Za dobę zapłacimy tam 145 zł od osoby. Jednak poza wyżywieniem pensjonat nie zapewni żadnych świątecznych atrakcji.
Do niedawna większość Polaków spędzała święta w domu. Ale rosnące tempo życia i zasobność portfeli sprawia, że nie chcemy tracić czasu na świąteczne przygotowania i możemy sobie pozwolić na wyjazd np. w góry z całą rodziną.
Ofertę wielkanocną stworzyliśmy dopiero kilka lat temu. Zauważyliśmy, że wczasowicze z ferii chcą wracać do nas na święta - mówi Katarzyna Przybyła z Klimczoka.
Na tym jednak nie kończą się nowe wielkanocne zwyczaje. Coraz więcej osób pozostających w domach korzysta z usług wytwornych hotelowych restauracji, które jako pierwsze w Polsce wprowadziły zwyczaj organizowania świątecznych posiłków. Taką ofertę mają m.in. Hotel Bristol, Marriott i Sheraton w Warszawie. W Sheratonie możemy przez dwa świąteczne dni biesiadować od 12 do 17 i korzystać do woli z prawie 100 potraw - zachęca Artur Grajber, szef kuchni w hotelu Sheraton. Na te dwa dni hotel przygotował m.in. pieczoną gęś czy szynkę krojoną w plastry na oczach klientów wprost z prosięcia. Do tego wino i piwo bez ograniczeń. Za taki posiłek trzeba jednak zapłacić od osoby od 155 zł (Sheraton) do 165 zł (Bristol).
Jeśli jednak preferujemy świąteczny posiłek we własnej jadalni, możemy jeszcze przez kilka dni składać zamówienia na gotowe potrawy i ciasta, które odbierzemy tuż przed świętami. W Cafe Imperial w warszawskim Sheratonie pieczony w całości czterokilogramowy indyk kosztuje 190 zł. Tradycyjny barszcz biały z gotowaną kiełbasą kosztuje 12 zł za porcję. Za mazurki, takie jakie robiły nasze babcie, zapłacimy w Słono-Słodkim Magdy Gessler 45-55 zł, zaś za drożdżową babkę - 40 zł. Tej samej wielkości babka w sklepie spożywczym kosztuje tylko 8-9 zł, a porcja białego barszczu - 4,50 zł. Jednak w święta lubimy dużo wydawać. Bo kiedy poszaleć jak nie w świąteczny czas?
Ile wydamy na święta w hotelu i na gotowe potrawy zamówione do domu
Wyjeżdżamy na święta
Hotel Klimczok, Szczyrk, 3 noce 855 zł/os. W ofercie m.in. święcenie potraw w góralskie wiacie, postny festiwal śledziowy i potrawy wielkanocne z różnych stron świata oraz lany poniedziałek w basenach termalnych.
Hotel Gołębiewski w Wiśle, 2 noce 536 zł/os. W ofercie m.in. kiermasz świąteczny wiślańskich twórców, malowanie pisanek, lany poniedziałek w parku wodnym.
Hotel Warszawa w Augustowie, 3 noce 590 zł/os. W ofercie m.in. rodzinne malowanie pisanek, grillowanie nad jeziorem Necko i relaks w kompleksie SPA. Możliwość pojechania ze święconką do Ostrej Bramy w Wilnie (płatne osobno).
Grand Hotel Sopot, 2 noce 859 zł/os. W ofercie m.in. prezent w formie święconki, voucher do hotelowego SPA. Dla najmłodszych spotkanie z szefem kuchni, który pokaże, jak powstają świąteczne smakołyki.
Zamawiamy do domu:
62 zł - półmisek tradycyjnych mięs dla 4 osób. W tym staropolska wędzona szynka i pieczona karkówka
15 zł - pasztet z gęsi z galaretką cumberland porcja 100 g
12 zł - barszcz biały z gotowana kiełbasą 1 porcja
38 zł - 12 połówek jaj z czerwonym kawiorem
25 zł - terrina z sandacza z sosem rakowym 125 g
14 zł - pascha bakaliowa porcja 100 g
35 zł - mazurek cygański 600 g dla 6 osób
60 zł - sernik z rodzynkami i polewą czekoladową
25-40 zł - babka drożdżowa 800g
Monika Gocłowska
POLSKA Dziennik Zachodni