odchudzicsie
Sprawa wydaje się dość oczywista. GMINA PRÓBUJE WCHODZIĆ W BUTY PRYWATNEGO INWESTORA.
kto ma budować lokale po typową działalność gospodarczą, komercyjną? Kto ma stwarzać wizje takich czy innych prywatnych BIZNESÓW? przecież nie podmiot prawa publicznego czyli gmina!
To jest zasadnicze nieporozumienie. Gmina to może - i oczywiście to zrobiła - mieć biblioteke PUBLICZNĄ z internetem, a nie KSIĘGARNIO_KAWIARNIĘ. Dla kogo projektowany jest ten biznes? Pod prywatnych inwestorów? - A niech sobie sami przeprowadzą kalkulację kosztów, stworzą biznes plan, kupują grunt, biorą kredyt, budują i w końcu zarabiają!. Tak zrobiło wielu w naszej gminie. W Laskach budują się nowe sklepy - a może prywatny inwestor tez ma pomysł na tego rodzaju działalność usługową? Tylko że on działa na własne ryzyko i inwestuje własne pieniądze, za które na pewno drogo zapłacił na rynku kredytowym. A gmina działa na rachunek podatników. Gdzie tu równe szanse prowadzenia działalności? Gzie równy start? (a nawiasem mówiąc- przepraszam bardzo - a komu przypadnie ta "księgarnio-kawiarnia"?)
Wójt Witold Malarowski lansuje jednak swój pomysł na zabudowanie centrum. Z szacunkiem - to jest myślenie rodem z epoki centralnego planowania.
I jeszcze sprawa nr 2 - o dojeździe do Stolicy. Izabelin przypomina nadmuchiwany do rozpuku balon. Uruchamia się kolejne tereny budowlane, intensyfikuje się zabudowę - a nędzna (pomimo remontu) 3 maja i Arkuszowa jest jak matka - tylko jedna.
Jeżeli się otwierać na nową zabudowę, to trzeba najpierw zadbać o poszerzenie infrastruktury.
SPRZEDAM KAWIARNIĘ w KRAKOWIE.
Spółka sprzeda działającą kawiarnię w atrakcyjnej lokalizacji.
- pełne, nowoczesne wyposażanie lokalu
- uzyskany pełen pakiet zezwoleń
- ugruntowana pozycja na rynku
- nawiązana współpraca ze wszystkimi dostawcami
- zatrudniony i wyszkolony personel
- 50 miejsc siedzących + możliwość zaaranżowania ogródka
Dodatkowa możliwość zakupu kawiarni w ramach naszego systemu franczyzowego:
- prawo do korzystania z dobrze rozpoznawalnej marki i loga
- know how, podręcznik operacyjny, potrzebna wiedza i procedury
- pełen pakiet szkoleń z zakresu prowadzenia biznesu kawiarnianego
- stała opieka zapewniająca utrzymanie jakości i standardów
- globalny plan marketingowy
- wdrożenie kawiarni do programu lojalnościowego
Szczegółowe informacje można uzyskać pod numerem +48 604 085 073
Witam.
Julija ja podobnie jak Ty oraz reszta ludzi uczestnicząca w tym wątku również zastanawiam nad otwarciem własnej herbaciarnio-kawiarni oraz możliwość kupna i połączonego z degustacją dobrej jakości win. Dla mnie priorytetami są KLIMAT!, styl, oraz asortyment. Dodatkowo planuję założyć kącik z prasą, książkami a także udostępnić darmowy internet. Każdy kto przyjdzie musi chcieć zostać na dłużej i przyjść ponownie. Na razie zacząłem pisać biznes plan, zdobyłem oferty handlowe poszczególnych hurtowników herbacianych i kawowych i informacje na temat dotacji z pup. Szukam teraz informacji na temat dotacji unijnych na rozkręcenie takiego interesu jeśli ktoś takie posiada prosiłbym o info. Aha i jeszcze jedno, w moim lokalu planuję jeszcze stworzyć osobną salę, w której będzie możliwość zapalenia fajki wodnej, a co sie z tym wiąże poszerzę asortyment o różne rodzaje smakowego tytoniu.
Interes ryzykowny podobnie jak każdy inny, ale to jest właśnie biznes. Siedząc z założonymi rękoma nic się nie osiągnie.
witam:) musze napisac biznes plan na Podstawy Przedsiebiorczosci do szkoly i bardzo prosze o pomoc. Kompletnie nie wiem jak sie za to zabrac, a jest to bardzo wazne dla mnie, gdyz od tego zalezy moja ocena na semestr (a jestem w kl maturalnej).jesli ktos jest skory uzyczyc mi swoj biznes plan bede bardzo wdzieczna.najlepiej gdyby dotyczyl on np.baru,kawiarni,hotelu,zakladu kosmetycznego czy fryzjerskiego lub sklepu odziezowego.z gory dziekuje i licze na Wasza pomoc.pozdrawiam:D a to moj mail: 69iwonka69(malpa)wp(kropka)pl
" />Witam,nie dawno przychalam Z Angli iw wieku 31 lat ciezko jest wbic sie na rynek ponownie wiec zaczynam myslec o własnym interesie.Moim marzeniem zawsze było założe nie kawiarni z wlasną nie powtarzalną atmosferą i wystrojem wnętrz.Ale niestey koszty tego na dzień dzisiejszy mnie przerastaja a i kawiarni w Rzeszowie wiele.To więc odkładam ten plan na przyszłości jakąś sprzyjającą okazję.Moje pytania brzmi: czy jest tu jakaś przedsiebiorcza kobieta z Podkarpacia która moglaby mi doradzić coś,albo podzielić się doświadczeniem na jakiego typu usługi jest teraz zapotrzebowanie???
" />SAVOIR-VIVRE Stanisław Krajski - WARSZAWA
Opis:
Prowadzimy kursy, konsultacje, doradztwo, prezentacje, warsztaty, wykłady, lekcje w szkole oraz wszelkie inne usługi z zakresu savoir-vivre i etykiety biznesu oraz wszelkich dziedzin pokrewnych.
Program:
Propozycja I (dla całej Polski)
Kurs etykiety przez telefon â 6 zajęć po 30 minut (to my dzwonimy na Państwa telefon stacjonarny) na jeden z wybranych tematów:
- etykieta w pracy
- kobieta: ubiór, dodatki, biżuteria, perfumy
- mężczyzna: ubiór dodatki, podstawowe zachowania
- organizacja przyjęcia w domu
- udział w przyjęciach oficjalnych
- przy stole
- miejsca publiczne: w kawiarni, restauracji, hotelu tetrze, operze itd.
- komunikacja: small talk, rozmowa, korespondencja, e-mail, wizytówki
- procedencja: powitanie, przedstawianie, usadzanie w samochodzie i przy stole
- tematy podstawowe â wszystkiego po trochu
- wybrany przez Państwa temat.
Propozycja II (dla całej Polski)
Opracowanie przez telefon (dodatkowo materiały - rysunki za pośrednictwem e-mail, np. plan stołu z usadzeniem gości) â 6 rozmów po 30 minut (to my dzwonimy na Państwa telefon stacjonarny):
- szczegółowego scenariusza zaręczyn, ślubu i wesela
- ogólnego scenariusza zaręczyn, ślubu i wesela.
Propozycja III (dla Warszawy)
Jednorazowy kurs etykiety 90 minut dla Ciebie i Twoich przyjaciół w Waszym domu, w kawiarni lub restauracji (konsumpcja: każdy płaci za siebie).
Tematy:
- etykieta w pracy
- kobieta: ubiór, dodatki, biżuteria
- perfumy
- mężczyzna: ubiór dodatki, podstawowe zachowania
- organizacja przyjęcia w domu
- udział w przyjęciach oficjalnych
- przy stole
- miejsca publiczne: w kawiarni, restauracji, hotelu tetrze, operze itd.
- komunikacja: small talk, rozmowa, korespondencja, e-mail, wizytówki
- procedencja: powitanie, przedstawianie, usadzanie w samochodzie i przy stole
- tematy podstawowe â wszystkiego po trochu
- wybrany przez Państwa temat.
Uwagi:
To my dzwonimy na Państwa telefon stacjonarny ; do osób spoza województwa mazowieckiego dzwonimy tylko w dni powszednie po 18.00, w soboty i święta
Lokalizacja:
WARSZAWA
Do nabycia w sklepie internetowym http://www.razdwatrzy.net
Podpowiedzi? Proszę bardzo. TO, co radzę, opiera się na tym, jak sam podszedłbym do tego tematu. Otóż przede wszystkim:
1/ nie zakładałbym, że wszystko ma być najtaniej (chyba, że nastawiam się na bylejakość, tj. "mordownia" z prawdziwego zdarzenia) - raczej optymalnie (kilka rozwiązań, kosztorys i ocena);
2/ ze względu na to, że ma to być PUB, a nie knajpa/restauracja/kawiarnia/etc, więc najpierw trzeba zadbać o odpowiednie wnętrze i jego indywidualny charakter, dopasowany jednocześnie do spodziewanej klienteli (warto rozeznać lub założyć samemu, kto będzie tu przychodził, jakiej muzyki słuchał, co chciałby tu robić etc);
3/ co do wnętrza i wyposażenia, to, jeśli samemu nie wie się, jak to ma wyglądać, trzeba przyjrzeć się fizycznie lub przez Internet jakimś rozwiązaniom gotowym (pooglądać strony irlandzkie, angielskie etc np. http://www.irishabroad.com/Culture/Pubs/Directory/List.asp?Rgn=IRE);
4/ jeśli powyższe /3/ z różnych względów nie wchodzi w rachubę, to zdać się na kogoś, kto umie i zna się na temacie - tu można się posiłkować np. stroną http://www.beck-co.pl;
Myślę, że od tego można i trzeba zacząć - ja tak bym zrobił.
Pozdrawiam serdecznie
[ Dodano: Pon Lip 24, 2006 11:28 pm ]
Aha, proszę jeszcze zajrzeć na stronę http://www.sciagi.biz/sciaga.php?ident=7. Tu znajduje się przykład Biznes Planu dla hipotetycznego pubu (Prezentowany plan biznesu został opracowany przez studentów wydziału Finanse i Bankowość AE w Krakowie. Został sporządzony w celu zbadania opłacalności proponowanego przez nich przedsięwzięcia gospodarczego. Spółka z o.o. Jolanty Kaczochy i Tomasza Murdzy zamierza otworzyć pub na Starym Mieście w Krakowie.).
witam. narazie tylko teoretycznie ale przygotowuje biznes plan. mam pytanie co musze wiedziec a o czym latwo sie zapomina w takich dokumentach? i jesli ktos wie jakie pozwolenia itp potrzebuje do prowadzenia sklepu spozywczego?