Indeks odchudzicsiekawałki marchewki w kupie dzieckakawałki jabłka z kruszonkąkawałki z Arena Kokockokawałki ze strony ekwadorcomplKawałki jedzenia w kalekawałki technokazubski Kożuchówkasprsky.plKarta charakterystykiKatowice opony
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • wiator.pev.pl
  •  

    odchudzicsie

    Dot.: " Nigella Gryzie " na TVN Style
      W tej mojej książce ten przepis (chyba ten :rolleyes:) również jest więc na wszelki wypadek podaje dokładnie :D :
    Kurczak w południowym stylu:
    -2 pałki z kurczaka ze skóra
    -2 części udowe ze skóra i kosćmi
    -750 ml do 1 l pełnotłustego mleka
    -1 łyżka i jedna łyżeczka soli
    -125 g maki
    -1 łyżeczka pieprzu cayenne
    -1 lekko ubite jajko
    -500 g tłuszczu roślinnego do głębokiego smażenia (może być olej roślinny)
    I przepis (nie słowo w słowo bo mi się nie chciało dokładnie przepisywać, ale dokładnie tak jak się robi):
    Kawałki kurczaka zalać mlekiem, dodać trochę soli, wymieszać. Nakryć folia i wstawić do lodówki na kilka godzin lub całą noc. (Nie jest to konieczne ale pozwoli mięsu skruszeć)
    Mięso razem z mlekiem przełożyć do garnka z pokrywką i doprowadzić do wrzenia. Gotować na małym ogniu aż mięso będzie ugotowane. (Nie zwracać uwagi na farfocle z kożuchów :D)
    Mięso wyłowić i "ostygnąć" chociaż trochę co by se łapek nie poparzyć.
    Wymieszać mąkę z pieprzem i łyżeczką soli. Kawałki kurczaka obtaczać w mace, potem w jajku, i znowu w mące.
    Pozostawić na 15 minut aż nieco obeschnie. Na patelni rozgrzać tłuszcz. Kurczaka obsmażać po minucie z każdej strony aż skórka zrobi się słoto-brązowa. i chrupiąca.
    Smacznego!

    Ps. Jeśli się zawzięcie odchudzacie to mijajcie książkę Nigelli szerokim łukiem! :D



    Podaję 2 przepisy na przygotowanie barszczu, bo przyrządzony z gonie z nimi barszczyk jest naprawę smaczny:)
    Barszcz Czerwony Czysty

    kwas buraczany
    1 kg buraków
    1 kromka suchego razowego chleba
    3 ząbki czosnku
    1 łyżeczka kminku
    szczypta cukru
    3 łyżeczki soli
    barszcz
    50 dag buraków
    1 porcja włoszczyzny
    3 szklanki kwasu buraczanego
    2 - 3 suszone grzyby
    2 ząbki czosnku
    3 ziarna ziela angielskiego
    1 liść laurowy
    cukier
    sól
    pieprz

    Przygotować kwas: buraki obrać, umyć, pokroić w plastry, włożyć do garnka, a następnie zalać 3 l letniej przegotowanej wody. Czosnek obrać, przekroić na pół i wraz z kminkiem, solą i cukrem oraz kromką chleba dodać do buraków. Garnek przykryć i zostawić na 5 dni w ciepłym miejscu. Następnie usunąć powstały kożuch, a kwas przecedzić i wlać do butelek (można go przechowywac w chłodnym miejscu nawet kilka miesięcy). Przygotować barszcz: grzyby namoczyć na noc w 1 szklance wody. Buraki obrać, umyć, pokroić na ćwiartki i zalać 5 szklankami wody. Włoszczyznę oczyścić, umyć i razem z zielem angielskim oraz liściem laurowym dodać do buraków. Warzywa ugotować do miękkości i odcedzić, wywar zachować. Grzyby ugotować do miękkości w wodzie, w której się moczyły, przestudzić, pokroić w paski i wraz z wywarem dodać do wywaru warzywnego. Następnie wlać kwas buraczany (w porcji : 2/3 wywaru - 1/3 kwasu), doprowadzić do wrzenia i od razu zestawić z ognia. Barszcz doprawić solą, pieprzem oraz cukrem. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę i dodać do barszczu. Przed podaniem barszcz jeszcze raz przecedzić. Podawać z jajkiem ugotowanym na twardo lub z pasztecikami przygotowanymi z gotowego ciasta francuskiego z nadzieniam z kapusty z grzybami.

    50 dag buraków ćwikłowych
    litr rosołu z wołowiny
    3 dag grzybów
    kawałek skórki z chleba razowego
    2 żółtka
    8 dag rodzynków
    ząbek czosnku
    ziele angielskie
    liść laurowy
    lubczyk
    tymianek
    sok z cytryny
    sól
    pieprz


    I jeszcze taki świąteczny barszcz :)

    Buraki obrać, pokroić w plasterki i ugotować w części rosołu. Grzyby namoczyć kilka godzin, po czym ugotować w tej samej wodzie. Do garnka z burakami dodać skórkę z chleba razowego, przyptrawy, wlać pozostały rosół, wywar z grzybów i zagotować. Następnie barszcz przecedzić, dodać grzyby pokrojone w paski, rodzynki, zaciągnąć żółtkami, doprawić sokiem z cytryny. Podawać z grzankami.



    na buty kawalki nie musza byc takie duze, co innego na kozuch... kGadzino, czy skora z ciebie bylaby od razu licowana???
    alez my mamy humor! zgroza.
    lepiej wrocic do polslowek!
    macie jakies jeszcze???



    Zupa pomidorowa na wywarze z kury.
    10-07-2004

    Składniki:
    - 1 wiejska sporządzona kura (ok. 1,5 kg)
    - włoszczyzna (ok. 70 dag)
    - 1 kg dojrzałych miękkich pomidorów
    - 10 dag masła
    - 300 ml śmietanki 30 %
    - jarzynka
    - ewentualnie zielenina.


    Kurę umyć, podzielić na części i włożyć do garnka (bez podrobów). Mięso zalać zimną wodą, tak aby je tylko przykryć. Dodać jarzynkę, ustawić garnek na wolnym ogniu, przykryć i doprowadzić do wrzenia, po czym jeszcze zmniejszyć płomień i gotować pod przykryciem około 1 godzinę.
    Po tym czasie dodać do wywaru obraną oraz umytą włoszczyznę i całość gotować jeszcze około 50 minut. Z wywaru wyjąć mięso oraz ugotowane warzywa. Obrane od kości mięso można potem wykorzystać jako składnik pasztetu (przepis wkrótce), a warzywa można zużyć do sałatki majonezowej lub pokrojone dodać do zupy (wg uznania).
    Wywar przecedzić, ostudzić i schłodzić w lodówce przez około 2 godziny. Po tym czasie zdjąć łyżką z wierzchu zgęstniały „kożuch” tłuszczu i wykorzystać go później np. do pieczenia czy duszenia mięsa.
    Pomidory umyć, pokroić na małe kawałki, przełożyć do rondelka i podlać niewielką ilością wody (ok. 10 ml), zagotować i dusić pod przykryciem około 10 minut. Po tym czasie zdjąć pokrywkę i gotować masę pomidorową, mieszając często, aż pomidory zaczną się rozpadać. Następnie masę przetrzeć przez gęste sitko (najlepiej metalowe), suchą część (skórki) wyrzucić, a do przecieru dodać masło i całość gotować na niewielkim ogniu około 20 minut, aż masa nieco zgęstnieje i nabierze intensywnego koloru.
    Przygotowany przecier dodać do gorącego wywaru, zagotować, potem wlać śmietankę i całość jeszcze raz zagotować, po czym wyłączyć. Zupę nalać do talerzy z dodatkiem pokrojonych ugotowanych warzyw lub podać czystą zupę w filiżankach.

    Uwagi:
    - do sporządzania wywaru nie nadaje się drób fermowy tuczony sztucznie, czyli tzw. brojlery,
    musi to być kura hodowana na trawce, ziarnie i „robaczkach”, najlepiej z jajowodem z
    wyraźnymi "zawiązkami" jajek w kilku fazach rozwoju (żółte kuleczki o różnej wielkości),
    - mięso z kury można obrać od kości, podzielić na cząstki i podawać w zupie,
    - można pozostawić tłuszcz z wywaru w zupie, a jeżeli kura była bardzo tłusta, to nie trzeba
    wówczas dodawać masła,
    - zamiast świeżych pomidorów można użyć dobrego przecieru pomidorowego, można też użyć
    większej ilości świeżych pomidorów dla uzyskania bardziej wyrazistego smaku zupy,
    - można nie dodawać do zupy śmietanki, można też zastąpić ją ukwaszoną tłustą śmietaną,
    - do zupy można dodać pokrojone w paseczki kluski z jajek i sera (Książka Kucharska, przepis
    21), kluseczki żółtkowe (K.K., przepis. 25 lub przepis na
    http://dr-kwasniewski.pl/?id=2&news=44),
    - na bazie wywaru z kury można przygotować dowolną zupę (pieczarkową, ogórkową,
    buraczkową itp.),
    - można też spożywać sam czysty bulion z kury (bez przecieru), ewentualnie z lanymi kluskami
    z jajek (Książka Kucharska, przepisy 23 i 24).

    [ Dodano: Czw 04 Gru, 08 19:27 ]



    Angielskie ciasteczka Świąteczne
    Składniki
    1 szkl cukru
    1 kostka masła
    4 łyżeczki jogurtu naturalnego
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 cukier waniliowy
    1/2 szkl grubo posiekanych orzechów włoskich
    2 szkl mąki

    Sposób przygotowania
    Miękkie masło, cukier, jogurt, cukier waniliowy i proszek do pieczenia wymieszaj w misce mikserem na pulchną masę. Dodaj orzechy i mąkę. Wszystkie składniki zagnieć.

    Z ciasta odrywaj małe kawałki i lep z nich kulki o średnicy 4 cm. Kulki spłaszcz między dłońmi tak, aby powstały talarki o średnicy nie większej niż 5 cm.

    Piecz w 180 st. C ok. 12 minut, na złoty kolor.
    To sama znam. W gÓglach nic nie znalazłam...
    Może jeszcze to:
    Piernik angielski z bakaliami

    Składniki:

    * 3 szklanki rodzynek
    * 1 i 1/4 szklanki sułtanek
    * 3/4 szklanki koryntek
    * 2/3 szklanki pokrojonej kandyzowanej skórki z cytrusów (mieszanka)
    * 1 szklanka obranych migdałów
    * 3/4 szklanki posiekanych daktyli
    * 3/4 szklanki brandy lub sherry (plus 2 lub 3 łyżki dodatkowo)
    * 1 kostka (25 dag) masła
    * 1 i 1/4 szklanki brązowego cukru
    * 4 jajka
    * 2 i 1/4 szklanki przesianej mąki
    * 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
    * 1 łyżeczka mielonego cynamonu
    * 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego

    Sposób przygotowania:
    Przełóż do miski rodzynki, sułtanki, koryntki, kandyzowaną skórkę cytrusową, migdały i daktyle. Polej brandy, przykryj i odstaw na 8 godzin (najlepiej na noc). Rozgrzej piekarnik do 140°C. Miękkie masło utrzyj z cukrem. Gdy powstanie puszysta, gęsta i kremowa masa, kolejno wbijaj jajka. Każde kolejne jajko dodawaj do masy dopiero wtedy, gdy poprzednie dokładnie połączy się z masą. Dodaj namoczone bakalie, mąkę, sodę, cynamon i ziele angielskie, bardzo dokładnie wymieszaj, aby składniki się połączyły. Tortownicę o średnicy 20 cm wyłóż papierem do pieczenia. Napełnij ciastem, piecz około 2 godzin. Ostudź w formie. Ciasto możesz podać od razu albo przechować do dwóch miesięcy w szczelnie zamykanym pojemniku.

    Triffle (angielski deser)

    Składniki:

    * szklanka pokruszonych biszkoptów
    * 2 łyżki słodkiego wina, sherry lub likieru wiśniowego
    * 1/3 szklanki kremówki
    * 3 szklanki mleka
    * torebka budyniu waniliowego
    * szklanka truskawek (mogą być mrożone)
    * 3 łyżki brązowego cukru

    Sposób przygotowania:
    Budyń rozprowadzić w trzech szklankach mleka i ugotować. Pozostawić, aby ostygł (przykryć folią, inaczej na powierzchni utworzy się kożuch). Biszkopty wsypać do żaroodpornych foremek, skropić alkoholem. W piekarniku rozgrzać tylko grill. Ubić śmietanę, połączyć z ostudzonym budyniem i pokrojonymi w plasterki truskawkami. Masą tą napełnić foremki, posypać cukrem. Zapiekać do chwili, aż na wierzchu utworzy się karmel. Przestudzony deser wstawić do lodówki i mocno schłodzić.

  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • frania1320.xlx.pl
  •