Indeks odchudzicsiekawałki marchewki w kupie dzieckakawałki skóry kożuchykawałki z Arena Kokockokawałki ze strony ekwadorcomplKawałki jedzenia w kalekawałki technoKatowice -amsterdam Rozkład jazdyKalendarium XIXkkasia FiguraKarol Prozor
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • loviesia2000.opx.pl
  •  

    odchudzicsie

    W zeszłym roku dzięki Bogusi odkryłam\jabłka pod kruszonką "apple crumble". Szybkie ,smaczne i można na sto wariantów- ja dorzucam do jabłek cynamon, rodzinki i orzechy, albo w kruszonkę wrzucam płatki migdałowe. To na deser

    Poza tym uwielbiam piersi z kurczaka duszone z jabłkami i tymiankiem- zrobienie takiego dania zajmuje nieco ponad 15 minut, a pyyycha. przepis gdzieś tu jest.

    Przed chwilą wyszukałam coś takiego ( sama nie robiłam):

    Zupa jabłkowa z rodzynkami - składniki
    4-5 jabłek typu Golden
    2-3 łyżki stołowe cukru
    1 kawałek cynamonu
    3 łyżki rodzynek
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka soku z cytryny
    Zupa jabłkowa z rodzynkami - sposób przygotowania
    Jabłka myję, obieram ze skórki i kroję najpierw w ćwiartki, usuwając gniazda nasienne, a potem w plasterki. Gotuję 4 szklanki wody i wrzucam do niej pokrojone jabłka, rodzynki, cynamon i cukier. Gotuję na wolnym ogniu, aż jabłka zmiękną. Wtedy na chwilę zdejmuję garnek z ognia, aby wyrzucić cynamon i zagęścić zupę mąką ziemniaczaną rozpuszczoną w niewielkiej ilości zimnej wody. Ponownie zagotowuję, ciągle mieszając. Już po zdjęciu z ognia dodaję sok z cytryny. Podaję na ciepło, ale można tę zupę równie dobrze przed podaniem schłodzić.



    Ciasto: 37,5 dkg mąki,
    2,5 dkg drożdży, starta skórka z jednej cytryny,
    7,5 dkg cukru,
    125 ml ciepłego mleka,
    10 dkg masła lub margaryny,
    szczypta soli

    Nadzienie:
    75 dkg kwasnych jabłek,
    2 łyżki cukru,
    pół łyżeczki cynamonu,
    25 dkg rodzynek,
    37,5 dkg maku,
    2 jaja, 20 dkg roztopionego masła lub margaryny,
    10dkg posiekanych orzechów laskowych lub włoskich

    Kruszonka:
    20 dkg mąki,
    10 dkg cukru,
    15 dkg zimnego masła pokrojonego na kawałki,
    szczypta cynamonu.

    Polewa:25 dkg cukru pudru,
    2 zapachy rumowe,
    2-3 łyżki wody

    Drożdże rozmieszać z mąką, mlekiem i na 15 min. odstawić do wyrośnięcia w temp. pokojowej. Wlać rozczyn do mąki, wsypać sól i cukier i gdy zacznie odstawać od ręki pozostawić do wyrośnięcia. Obrać jabłka, zetrzeć je na tarce, wymieszać z rodzynkami, posypać cukrem i cynamonem.
    Do sparzonego i starannie odsączonego maku wbić jaja, wlać roztopiony tłuszcz, wsypać posiekane orzechy i wszystko starannie połączyć. Na blachę posmarowaną tłuszczem wyłożyć wyrośnięte ciasto, jabłka a na nie masę makową. Składniki kruszonki wymieszać, a następnie rozkruszyć na ciasto. Całość odstawić jeszcze na ok. 20 min. do wyrośnięcia. Następnie wsunąć do temperatury 200 stopni i piec ok.35 min. Wymieszać składniki polewy i polać nią gorące ciasto.

    Ciasto jest naprawde bardzo dobre, robiłam je jakieś 3 lata temu, niestety zdjęcia nie posiadam. Trzeba stosować się do tego czasu wyrastania ciasta a wtedy na pewno się uda i będzie smakować. Polecam!
    Jeśli ktoś zrobi to proszę o zdjęcie!

    Żródło: Mami



    ciacho rewelka właśnie się studzi już prubowałam kawałek i naprawde bardzo smaczne.Piekłam z podstawowego przepisu z kawałkami jabłek i śliwkami ze słoika, na wierzch dałąm mrożoną kruszonke(zawsze mam zapas) zmniejszyłam tylko ilość cukru do 3\4 szklanki a z braku maślanki dałam kefir .Zdjęcia niestety nie wlkleje bo po pierwsze nie umiem a po drugie mam aparat tylko w telefonie



    Ta szarlotka byla podawana notorycznie na zyczenie na cieplo na Malgorzaty, kiedy to wieczory sa juz chlodne.

    Kliknij, aby zobaczyć załącznik

    300g maki - najlepsza jest krupczatka
    100g cukru pudru
    1 plaska lyzeczka proszku do pieczenia
    1 jajko + 1 zoltko
    100g oleju
    1-2 lyzki smietany (mozna zamienic na mleko, ale ciasto bedzie mniej kruche)
    0,8-1kg jablek (kwasnych)

    Zmieszac make, cukier i proszek. Dodac jajka i siekac nozem. Dodac olej i dalej siekac. Nie wiem do czego porownac konsystencje, ale maka sie zamacza i zbryla.
    Na koniec dac smietane i szybko zagniesc. Wstawic do lodowki na pol godziny.
    Tu nastepuje tak zwany miedzyczas, w ktoym nalezy posmarowac i wysypac blache (bulka/kasza manna, ja uzywam formy szklanej 20x28cm) oraz obrac jablka i albo pokroic w cienkie plasterki, albo zetrzec na grubej tarce jarzynowej.

    2/3 ciasta wylozyc na spod formy (urywac kawalek, rozplaszczac i klasc na blache) na to jablka i na wierzch zetrzec reszte ciasta na tarce.
    Do warstwy "kruszonkowej" mozna dodac muesli czy platki sniadaniowe z orzechami, rodzynkami, co uczyni ja jeszcze bardziej chrupiaca.
    Jesli ktos nie lubi petajacego sie jednego bialka: ja ubijam z niego piane z cukrem (odejmujac nieco od ciasta) i klade ja miedzy jablka i kruszonke.

    Piec 45 min.



    1. Crumble śliwkowy wg. Classic Home Cooking- 6 porcji
    1 kg śliwek
    60 g brązowego cukru
    1 łyżeczka cynamonu
    250 g mąki pszennej razowej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    150 g brązowego cukru
    90 g masła
    Śliwki wypestkować, ułożyć w natłuszczonej formie. Posypać cukrem i cynamonem. Z mąki, proszku, cukru i masła zrobić kruszonkę, posypać nią śliwki. Piec przez 30 min w 180st.

    [wstawiam też tu]

    2. Crumble z czekoladą wg. Chocolate& baking- 4 porcje
    400 g moreli z puszki
    450 jabłek
    100 g mąki
    75 g masła
    50 g płatków owsianych
    50 g cukru
    100 g czekolady
    Morele osączyć, zostawić 4 łyżki soku. Jabłka obrać i pokroić w plastry. W naczyniu żaro wymieszać owoce i sok. Z mąki, cukru i masła zagnieść kruszonkę. Dodać płatki, wymieszać. Czekoladę pokroić na małe kawałki i domieszać do kruszonki. Posypać owoce kruszonka. Piec w 180* przez 40- 45 min.

    3. Crumble gruszkowo- imbirowe wg. Chocolate& baking- 6 porcji
    6 gruszek
    1 łyżka kandyzowanego imbiru
    1 łyżka muscovado
    2 łyżki soku pomarańczowego
    175 g mąki
    75 margaryny
    25 płatków migdałowych
    25 g płatków owsianych
    50 g muscovado
    Gruszki, obrać, pokroić w ósemki, imbir posiekać. Wymieszać gruszki, imbir, cukier i sok. Z mąki i margaryny zrobić kruszonkę. Dodać płatki i cukier, wymieszać. Posypać owoce. Piec w 190* przez 30 min.



    Ciasto drożdżowe
    10 dag drożdży
    1 szklanka cukru
    1 cukier waniliowy
    1 szklanka zimnego mleka
    1 szklanka oleju
    5 rozbełtanych jaj
    5 szklanek maki
    szczypta soli

    Pokruszone drożdze wyłożyc na dno ( jakies miski) Potem podawać składniki jak podano powyżej. Odstawic na 1,5 godziny w ciepłe mniejce ( ja stawiam gdziekolwiek i jest ok)
    Jak drozdze zaczna garować (wsysać składniki wgłab) delikatnie wymieszac łopatka na jednolita masę. Wyłozyc na blache wysmarowana tłyszczem (ja wykładam tylko na papier do pieczenia). Mozna powkładac kawałki jabłek ( lub innych owoców). posypac kruszonka. Wstwić do zimnego piekarnika.
    Piec ok 45 minut temperatura ok 160 stopni.
    KRUSZONKA
    1/4 kostki masła, 2 łyzki cukru, 4 łyzki maki

    I ważne ja robie z połowy porcji na taka srednia blache.A przepis napisałam tak ja mi babcia podała , ale ona tez z połowy robi



    ja jadłam papaje nie cuchnącą bardzo dobra lubię guava pycha i mango!!

    Karambole nie wiem co to takiego to samo kumkwat

    jabłka lubie nawet, a teraz mam czereśnie takie bordowe az koktaj czeresniowy + lód mmmmm...

    byłam u koleżanki 30 minut temu upiekła specjalnie dla mnie ciasto z truskawakami z czekoladową kruszonką, zjadałm tylko kawałek bo po wczorejszym jedzenie już nie miałam siły,

  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • frania1320.xlx.pl
  •